tiistaina, huhtikuuta 12, 2005

Yhdysvaltain ilmatila

Perjantaina Yhdysvaltain viranomaiset määräsivät hollantilaisen KLM-lentoyhtiön koneen palaamaan takaisin Amsterdamiin. Koneessa oli 278 matkustajaa ja 15 hevosta. Se oli Kanadan ilmatilassa ja matkalla Meksikoon. Määräyksen mukaan koneessa oli kaksi henkilöä, joita Yhdysvallat ei halunnut ilmatilaansa.

Näitä kahta epäiltyä lukuunottamatta loput matkustajat ja hevoset pääsivät toisella lennolla lauantaina Meksikoon. Epäillyt siirtyivät toiseen koneeseen ja lensivät Lontooseen ja sieltä ilmeisesti kotimaihinsa. Heitä ei pidätetty eikä kuulusteltu, koska siihen ei ollut mitään syytä. Yhdysvaltojen viranomaiset eivät myöskään ilmaisseet halua puhua käännytettyjen kanssa. Kumpikaan ei ollut Alankomaiden tai minkään muunkaan Euroopan maan epäiltyjen listalla.

Hollantilaiset ovat erityisen käärmeissään siitä, että epäillyistä ilmoitettiin ja konetta vaadittiin palaamaan vasta, kun se oli Kanadan ilmatilassa. Yhdysvaltojen viranomaiset sanovat saaneensa tiedon epäillyistä Meksikon viranomaisilta, jotka vertasivat matkustajalistaa luetteloon terroriepäillyistä.

KLM on nyt alkanut tarkistaa kaikkien Yhdysvaltojen ilmatilan kautta lentävien koneidensa matkustajaluettelot. Yhdysvallat taas on päättänyt vaatia, että ylilentojen matkustajaluettelot tarkistutetaan heillä.

Erittäin hyvä asia, että Pohjoisnapa ei ole Yhdysvaltojen territorio - ainakaan toistaiseksi.