torstaina, huhtikuuta 07, 2005

Tak ili kak amerikkalaisittain

Vuonna 2003 Suomalais-venäläinen kauppakamari julkaisi idänkauppaan opastavan kirjan "Tak ili kak". Se vedettiin myynnistä tämän vuoden tammikuussa, koska sen epäiltiin kehottavan lahjonnan antamiseen. Ulkoministeri Tuomioja oli käsitellyt kirjaa nettipäiväkirjassaan tavalla, joka herätti tällaisia epäilyjä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tutki asian ja totesi:


Suomalais-venäläisen kauppakamarin julkaisema idänkaupan opaskirja ei kehota tai houkuttele lahjontaan.Kirjassa lahjontaan suhtaudutaan pikemminkin kriittisesti kuin hyväksyvästi. Teoksen esitystavasta ei ole pääteltävissä, että teoksella olisi tahallaan kehotettu tai houkuteltu rikoksen tekemiseen.
Tältä osin asia on Suomessa loppuun käsitelty. Nyt ovat Yhdysvallat kiinnostuneet, ja koska heille kuuluvat kaikki asiat maan päällä, he ovt vetäneet tämänkin kirjan taas esiin.

Yhdysvaltain suurlähetystö on tehnyt Suomelle kirjallisen tiedustelun Suomalais-venäläisen kauppakamarin idänkaupan opaskirjasta, joka käsittelee venäläistä liikekulttuuria ja muun muassa lahjontaa. Yhdysvaltain suurlähetystö kysyy tiedustelussaan, miksi Suomi OECD:n jäsenmaana on tukenut kirjan julkaisua. Suurlähetystön tiedustelu oli osoitettu ulko-, oikeus- sekä kauppa- ja teollisuusministeriölle. Heille vastattiin, että kas, kun kirjassa ei ollut mitään laitonta.

Yhdysvaltain tiedusteluun voisi kai kommentoida kuten George Eliotin kirjassa "Middlemarch": "Kysyä saa, tiedustella kyllä sopii. Sopii esittää asiansa kysymyksen muodossa. Suurtenkin puhujien tiedetään käyttäneen tätä kielikuvaa."

Suomalais-venäläinen kauppakamari on ohjeissaan paremminkin realismin kuin idealismin puolella, mikä on helkkarin hyvä asia, koska kaupan alalla idealistit menevät konkurssiin. Viime aikoina uutisoituja asioita ovat mm.

Valuutanvaihtajat ovat uudelleen alkaneet vaatia asiakkaan passia nähtäväksi valuutan myynnin ja oston yhteydessä, vaikka vuonna 2004...

Keskuspankin tiedostojen varkaus ja tietojen myynti vapaasti markkinoilla aiheutti Venäjällä skandaalin jokin aika sitten. Lainvalvontaviranomaiset...

Venäjän tullista erotettiin vuonna 2004 noin 6200 henkilöä, mikä on lähes 10 % kaikista tullin palveluksessa olevista. Asiasta kertoi...Uutisten loppuosa on tarkoitettu vain kauppakamarin jäsenille.