maanantaina, huhtikuuta 18, 2005

Viraton piispa

Luther-säätiö aikoo ilahduttaa Suomea omalla piispalla. Heille eivät kelpaa kirkon piispat eivätkä he salli oman miehensä piispanvihkimystä Suomessa, vaikka luterilainen kirkko sellaisen Rimpeläisen jälkeen vaivoikseen tahtoisi. Luther-säätiö kun ei hyväksy kirkollista toimitusta, johon naiset osallistuvat (paitsi tietenkin hartaana ja ihailevana yleisönä). Heidän piispansa ilmeisesti vihittäisiin Ruotsissa, kuten heidän pappinsakin.

Yhtä kaikki he väittävät pysyvänsä kirkon yhteydessä. Koska jokaisella piispalla on hiippakunta, missä tämän Luther-piispan pitäisi toimia? Luther-papeille ilmeisesti löytyy hommia säätiön omissa tehtävissä, mutta eikö oma piispa ole sentään ylellisyyttä? Keskiajalla kuninkailla oli omat kotipiispat, mutta Suomi on tasavalta eikä niin suurta herraa nykyään löydy, että hänellä olisi oma kotikappalainen, kotipiispasta puhumattakaan.

Näyttää siltä, että kirkko on jakautumassa, sanoivat asianosaiset itse mitä tahansa. Sinänsä se ei ole huono asia. Elinvoimaiset yhteisöt yleensä kasvavat jakautumalla. Kyllä Suomeen lahkoja mahtuu. Mutta kuitenkin: mistä piispanistuin?