perjantaina, huhtikuuta 29, 2005

Missä on pihvi?

Kiukuttaa usein, kun uusista kirjoista ja elokuvista kertovat toimittajat tarjoilevat kaiken muun, mutta eivät perusasiaa, kuten mainitun tuotteen nimeä. Jos kyseessä on jokin esitys, puuttuvat esitysajat, jos vaikkapa uusi ravintola tai kauppa, puuttuu osoite. Jos kerran puffin teette, tehkää se edes reilusti. Petetty lukija tai kuulija vaikertaa: "Missä on pihvi?"

Tähän virheeseen syyllistyivät eilen Radion Kulttuuriuutiset. Esittelivät maukkaati ja houkuttelevasti antologiateoksen, jossa yli kaksisataa suomalaista kirjoitti suhteestaan Louisa May Montgomeryn tyttöhahmoihin. L.M.Montgomeryn kirjoilla on kasvatettu useita tyttösukupolvia. Mikä realismissa on vuosien mukana hävitty, se on romantiikassa voitettu. Eipä ihme, että antologian kokoojat Suvi Ahola ja Satu Koskimies näyttävät esiintyvän useissakin puhekeskusteluissa TV:ssä ja radiossa. Mutta missä on itse pihvi?

Kyseisen antologian nimeä kun ei Kulttuuriuutisten jutussa mainittu. Ei kertaakaan, ei vahingossakaan. Kirjasta kiinnostuneille voin kertoa, että Akateemisen Kirjakaupan sivuilta se löytyi: "Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt". No, mikä nyt teki niin kipeää, Kulttuuriuutiset?