torstaina, maaliskuuta 15, 2007

Japanin Moby Dick

Ei ole reilua odottaa, että japanilaiset kalastajat olisivat lukeneet "Moby Dickin", mutta kaskelottia pelastamaan lähtenyt kalastusvene teki kyllä kaiken väärin.

Kalastajat lähestyivät valasta pienellä veneellä aikomuksenaan pelottaa reilut kymmenen metriä pitkä jättiläinen takaisin avomerelle.

He yrittivät ensin säikäyttää eläimen kolistamalla rautatankoja vastakkain. Seuraavaksi kalastajat lassosivat köysiä valaaseen vetääkseen sitä kauemmas rannasta.

Kaskelotti ei kuitenkaan pitänyt saamastaan huomiosta, vaan joutui paniikkiin ja hyökkäsi kalastajien veneen kimppuun. Ensin valas huitaisi kiikkerää venettä pyrstöllään ja lennätti kaksi miestä yli laidan. Viimeinenkin kalastaja sinkoutui mereen, kun kaskelotti tuuppasi veneen ympäri valtavilla leuoillaan.

Valaan riepotellessa venettä yksi kalastajista hukkui. Kaksi muuta pelastettiin vedestä hengissä. (IS)


Tämähän oli kaskelotin kannalta klassista pyyntityötä; vene lähestyy raivoisaa vauhtia, veneessä seisoo miehiä, jotka heittelevät köysiä sen selän yli ja koliselevat rautaesineillä, jotka voisivat olla harppuunoita. Kaskelotti reagoi juuri, kuten sen suku on tehnyt satoja vuosia; käy veneen kimppuun. Juuri tästä syystä kaskelotinpyytäjien veneet olivat aikoinaan kevytrakenteisia ja voitiin kasata uudelleen kokoon avomerelläkin. Kalastajat saivat olla onnellisia, että heille ei käynyt kuin kapteeni Ahabille; kukaan ei joutunut kaskelotin hampaisiin.

Tarkoitus oli tietysti hyvä, mutta kaikki eläimet eivät ole kotoisin Disney Worldista tai "Free Willy" -elokuvasta. ne ovat oikeasti vaarallisia.

Mahtaakohan kaskeloteilla on periytyvä muisti? Eteläisellä Tyynellämerellä harjoitetaan vieläkin pientä valaanpyyntiä rannikolta, kansainväliset pyyntikiellot tulivat voimaan joskus 60-luvulla eivätkä kaikki maat noudata niitä vieläkään, ja kaskelotit tulevat aikuisiksi vasta 21-vuotiaina, joten kuka tietää niiden iän? Tämä valas on voinut hyvin itsekin oppia, mitä merkitsevät miehet venneissä.