perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

Eikö tarpeeksi sotia?

Taas yksi säännöllisesti sotiva maailman kolkka on lähdössä uudelle kierrokselle. Pankaa merkille sanani: Etiopia ja Eritrea aloittavat keskenään uuden sodan.

Perustelu: maat ovat koko ajan toistensa tukassa, vaikka kiistan kohde on äärettömän hedelmätön, maiden rajalla sijaitseva maakaistale, jossa ei enää aikoihin ole asunut kukaan - kaikki kylät ja kaupungit on moneen kertaan tuhottu. Nyt maat ovat kehittämässä uutta, kiertoteitse tapahtuvaa kahakkaa. Somaliaa. Etiopian joukot ovat jo Somaliassa, koska maa tukee ns. sotapäälliköitä, joiden hallituskaupunki on Baidoa. Baidoan hallitus rakoilee pahasti, mutta etiopialaiset ovat jo paikalla. Toisaalta Mogadishuun on laskeutunut jo toinen aseita tuova, eritrealainen lentokone. Eritrea tukee islamisteja.

Islamistien hallinnassa olevan pääkaupungin Mogadishun lentokentälle on laskeutunut jo toinen lentokone, jonka epäillään tuovan aseita islamisteja tukevalta Eritrealta. (YLE)

Sisällissodan pitkäaikainen uhri, hajanainen ja hallitukseton Somalia olisi lihava palkinto sille, joka pystyisi sen valloittamaan ja sitä hallitsemaan. Jos somalit eivät siihen pysty, naapurit tarjoavat apuaan. Länsimaat polttivat kerran näppinsä eivätkä yritä enää. Siispä Etiopia ja Eritrea tekevät voitavansa.

Jos jompikumpi tuntuu saavan omat nukkensa niskan päälle, toinen tehostaa otettaan. On vain ajan kysymys, koska ne ovat suoraan toistensa kurkussa. Silloin rauhanturvaajamme ovat taas tulilinjalla. Katso karttaa.