maanantaina, kesäkuuta 05, 2006

Tsunamiruumiita etsitään - tv-sarjaan

Thaimaalaiset ovat oikeutetun järkyttyneitä ennen niin arvostetun BBC:n ja HBO-yhtiön yhteisestä hankkeesta filmata minisarja tsunamista televisioon. Itse filmaus - joka on jo käynnissä - ei luultavasti olisi loukkaavaa, vaan se, että julistein etsitään ruumiita taustaksi filmille. Ruumiina esiintymisestä maksetaan 8 euroa päivässä - turisteja esittäville länsimaalaisille taataan 30 euroa.

- Jeesus Kristus! Ei sellaisia julisteita voi levittää täällä, sanoi tsunamiorpoja auttavan järjestön johtaja Robert Reynolds.

Hänen mukaansa tuotantoyhtiö ei ole vastannut kirjeisiin, joissa pyydetään hienotunteisuutta tsunamin uhreja kohtaan. Hän myös kiisti BBC:n väitteet, joiden mukaan yhtiö pitää yhteyttä paikallisyhteisöihin ja järjestöihin. (Ilta-Sanomat)

Filmausyhtiöt mainostavat hankettaan ylpeästi:

The cast includes Tim Roth (Dark Water), Chiwetel Ejiofor (Dirty Pretty Things), Sophie Okonedo (Hotel Rwanda) and Toni Collette (In Her Shoes), among others. Bharat Nalluri, whose credits include Spooks (broadcast in the U.S. as MI5) and Life on Mars, is directing the two-part production.

“The images of the tragedy have seared our memories, and this miniseries follows in the HBO tradition of getting behind the headlines to reveal the human drama of those caught up in events outside their control,” said Colin Callender, the president of HBO Films. “We have assembled an extraordinary creative team of actors and filmmakers, dedicated to exploring the cultural and personal fault lines that can be ruptured by such a catastrophe.”

Colin Callender kaupittelee muunnettua totuutta. Sarjassa ei puututa lainkaan thaimaalaisten kärsimyksiin eikä kulttuuristen ja hekilökohtaisten siteiden murtumiseen. Vain länsimaalaiset ilmeisesti kokevat sellaisia kärsimyksiä - paikalliset ja heidän tunteensa ovat tapettia elävinä ja kuolleina.

Toivottavasti tätä sarjaa ei osteta Suomeen.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Noh, niin, hohhoijaa.

Ketään ei häiritse katsoa Oikeita Valokuvia tai Aitoja Filminpätkiä keskitysleireiltä mutta tämä sitten tuottaa tuskaa?

Onko syynä se, että onnettomuudessa mukana olevien uhrien henkilöllisyys tiedetään? Lihapinojen kuvaaminen silloin, kun ei tiedetä kenen äiti tai isä siellä röhnöttää on jotenkin helpompaa?

Vai onko syynä pelkästään se, että aikaa on kulunut liian vähän asian 'objetiiviseen' käsittelyyn? Tai asian minkäänlaiseen käsittelyyn?

Minua henkilökohtaisesti koko aihe ei kiinnosta pätkääkään, mutta ainahan viihdemaailma nappaa tarinasta kiinni, se on ihan selviö.
Enkä näe mitään syytä miksi tämä olisi yhtään sen 'pyhempi' aihe kuin mikään muukaan.

Mutta enpä toki edustakaan Thaimaan matkailuelinkeinoa :)

3:47 ap.  
Blogger Mette said...

Kyse on surutyöstä ja sen kestosta. Thaimaan matkailuelinkeinolla ei ole mitän tekemistä sen kanssa, että ihmiset, joiden lähipiiristä on kuollut yksi tai useita, eivät erityisen mielellään mene esittämään "ruumiita" asiasta kertovassa viihteessä. Vähän kuin haudalla tanssittaisiin. Keskitysleireistä on jo sen verran aikaa, että itse kokeneet ovat vähitellen poituneet keskuudestamme.

9:49 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home