keskiviikkona, huhtikuuta 19, 2006

Tilasto niin kuin se luetaan

Samana päivänä on julkistettu kahdessa mediassa digisovittimen käyttöä koskevan kyselyn tulokset. Onko kyseessä sama kysely, ei ilmene; YLEn tulokset vetoavat "Liikenne- ja viestintäministeriön ja YLEn teettämään kyselytutkimukseen", Helsingin Sanomat "Finnpanelin tekemään kyselyyn". Toinen ei kerro tekijää, toinen teettäjää.

Joka tapauksessa otsikoinnista on saatu aivan erilainen. YLE kertoo, että

Digisovitin yhä useammassa kodissa

ja jatkaa, että "40 prosenttia vastaajista, joilla ei ole käytössään digi-tv:tä, aikoo hankkia sen tulevan vuoden aikana" ja "peräti 86 prosenttia digitaaliseen televisioon siirtyneistä talouksista olisi valmis suosittelemaan digitelevisiota myös ystäville ja omaisille."

Helsingin Sanomat otsikoi:

Viidennes yli 60-vuotiaista ei aio hankkia digisovitinta lainkaan

Ja utuisen jatkokin on vähemmän myönteinen:

Niistä, joilla digiboksia ei vielä ole, kolmannes aikoo tehdä hankinnan vuoden kuluessa, 38 prosenttia joskus myöhemmin, 12 prosenttia ei koskaan.

Yli 60-vuotiaista peräti viidennes sanoi, ettei aio hankkia laitetta lainkaan, kahdeksan prosenttia ei osannut sanoa mitä tekee.

Hälyttävin tieto on, että "kolmannes kansalaisista ei tiedä, että analogiset tv-lähetykset loppuvat 31. elokuuta 2007".

Mielenkiintoista. YLE on saanut erittäin myönteisiä tuloksia, valtalehti kielteisiä. Tämä ei enempää kommentointia kaipaa, tulokset puhukoot puolestaan.