tiistaina, maaliskuuta 14, 2006

Kuole, sinä viaton

Helsingin Hätäkeskus ei vastaa hätään. Henkilökuntaa on liian vähän, heitä ei ole koulutettu, ja loputkin työntekijät pakenevat heti, kun kykenevät. Esimiehiksi määrätään pakon edessä kuka vaan. Helsingin Sanomat haastatteli työntekijöitä:

"Eikä voi sanoa, ettei osaa tai halua tehdä esimiehen hommia. Työnantaja on ilmoittanut, että kieltäytyminen on irtisanomisen peruste. Sekös parantaa mielialaa", ensimmäinen päivystäjä ihmettelee.

Ja ihmiset kuolevat. Täällä maakunnassa olen joutunut pari kertaa soittamaan hätäkeskukseen sydänkohtauksesta kärsivän puolesta. Jos meillä olisi ollut Helsingin meininki, potilas olisi kuollut. Toisella kerralla ensiapuohjeita antoi ambulanssi tullessaan ja alakerran armeijan lääkintämiehenä toiminut naapuri antoi tekohengitystä. Helsingissä olisi tässä vaiheessa vielä roikuttu puhelimessa kuuntelemassa "tuut-tuut-tuut".

Missäs sitä lähetettiin ambulanssi väärään osoitteeseen, ja potilas kuoli? Missäs sitä jouduttiin soittelemaan kahden tunnin ajan ennen kuin hätäkeskus suostui toimittamaan ambulanssin, ja potilas kuoli? Pian tätä tapahtuu myös Helsingissä.

Tuleehan säästöjä. Ensin hätäkeskuksen vajaasta henkilöstöstä (ei turhia palkkakuluja) ja sitten käsiin kuolleista potilaista (ei tule sairaalakuluja).