keskiviikkona, helmikuuta 01, 2006

Mitäs vanhuksista

Sosiaali- ja terveysministeriö otti huomioon omaishoitajien todellisen hädän (ja myös sen, että kun omaishoitaja uupuu, juttu käy satakertaisen kalliiksi). Laadittiin omaishoitajien asemaa parantava laki.

Kuinkas kävikään? Useat kunnat huononsivat hoitajien asemaa ratkaisevasti. Kun laissa säädettiin minimikorvaus,monet kunnat pudottivat aikaisemmat korvauksensa juuri siihen minimiin. Myös omaishoitajien määrää karsitaan - Lahti mm. pudottaa määrän puoleen.

Omaishoitajiksi kelpaavia katsotaan myös entistä tarkemmin.

Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n toiminnanjohtaja Merja Salanko-Vuorela sanoo (Helsingin Sanomien haastattelussa), että iäkkäisiin hoitajiin suhtaudutaan kriittisesti, vaikka heitä on yli puolet kaikista omaishoitajista.

"Heidän voidaan luottaa hoitavan joka tapauksessa."

Tällainen on kyynistä, julmaa ja erittäin lyhytnäköistä. Ovatko kunnat valmistautuneet sairaalapaikkojen tarpeen lisääntymiseen vai luotetaanko siihen, että kun tämäkin vähä raha poistuu, sen avulla hankitut lääkkeet ja pienet vapaahetket jäävät pois ja hoitaja, hoidettava tai molemmat kuolevat täten säästäen pitkän pennin kunnan rahoja?

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Aika kehnosti elelee omaishoitajan tuloilla, varsinkin jos hoidettava vaatii ympäri vuorokauden hoitoa, eikä hoitaja ole eläkkeellä. Töihin ei voi mennä ja muita ansaitsemismahdollisuuksia ei siinä tilanteessa paljon ole. Näistä "väliinputoajista" en ole paljon keskustelua nähnyt käytävän.

Sitten toinen juttu:
tulisi siinä kunnilla hätä käteen, jos kaikki päättäisivät jättää hoitamisen yhteiskunnalle. Ei riittäisi hoitopaikat eikä rahat. Tämä nykyinen käytäntö on melkoista työvoiman hyväksikäyttöä.
Hieman paisutellen voisi ajatella, että lapsityövoima on muuttunut vanhustyövoimaksi. Ja sivistysvaltiohan tunnetaan siitä miten se kohtelee heikompiaan...

7:55 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home