keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006

Punaisen viivan loppu

Ilmari Kianto kirjoitti 1909 kirjassaan "Punainen viiva", miten tärkeäksi suomalaiset korpien eläjät kokivat äänestyksen ja miten juhlallinen oli lähtö äänestyspaikalle. Jos tämän aamun YLE24-uutisiin on uskominen, tämä oikeus otetaan kansalta pois. Uutispätkän mukaan nämä saattavat olla viiemiset presidentinvaalit, joissa ääni annetaan muuten kuin sähköisesti; kynät ja äänestyskopit jäävät historiaan.

Samalla karsitaan pois turhat äänestäjät. Sähköisissä vaaleissa eivät hillu vanhukset, maaseudun asukkaat eivätkä yksineläjät. Nuoret, kauniit ja rohkeat käyttävät äänivaltaa ja päättävät, miten maa makaa. Kun Euroopassa alettiin pitää demokraattisia vaaleja, äänioikeus annettiin vain miehille ja heistäkin vain tietynsuuruisen omaisuuden haltijoille; katsottiin, että jos on omaisuutta, on älyä ja mielenkiintoa yhteisten asioiden hoitoon. Palvelijat, köyhät ja naiset älkööt vaivautuko. Suomessa äänioikeus annettiin kertarysähdyksessä kaikille täysi-ikäisille. Tämä virhe korjataan nyt.

Eläköön demokratia.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Miksi meitä kansalaisia kiusataan tällaisilla vaaleilla? Eikö tätä varten ole eduskunta ja vaaleilla valitut kansanedustajat jotka voisivat hoitaa mokoman preferaatin viran valinnan.

Tilanne tämmöisellään vain hämärtää demokratiaa, sekoittaa politiikan ja henkilöpolitiikan, eli juuri nuoret, kauniit ja tohkeat alkavat olla poliittisen sisällön substanssia. Missä, missä, on mun nitroni..?

9:13 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

mitäs inisette!!!

4:55 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home