maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Mattia lapsille

Valtion elokuvalautakunta on kumonnut elokuvatarkastamon päätöksen panna Matti Nykäsen villiä elämää käsittelevän "Matti"-elokuvan ikärajaksi 15 vuotta. Uusi ikäraja on 11 vuotta; siis lapset pääsevät vanhempien kanssa jo 9-vuotiaina katsomaan tätä opettavaista elokuvaa.

Elokuvatarkastamo perusteli 15 vuoden ikärajaa sillä, että Matti-elokuvan traagisessa elämäntarinassa on runsasta päihteiden sekakäyttöä, perheväkivaltaa sekä pornografisia kohtauksia.


Mikäpä siinä. Buena Vista International sai ilmaista mainosta - nyt ihmiset tietävät, että elokuva on mehukas. Joka tapauksessa moni lapsi näkee tosielämässä kaikkea, mitä elokuvassakin. Ehkä kyseessä ei silti ole ihan lasten filmi? Tekisi mieli toivoa, etteivät perheet mene popcornin ja nuorimmaisen kanssa katsomaan elokuvaa, joka pelottaa lapsia paljon enemmän kuin jokin fantasia - lapsilla on ällistyttävä kyky erottaa, mikä "ei ole totta" siitä, mikä "on totta". Painajaisia tulee varmemmin, kun isän näköinen mies tavallisessa ympäristössä hakkaa äidin näköistä naista, kuin lohikäärmeiden hyökkäyksistä, olkoon miten hyvin tehty lohikäärme tahansa.