tiistaina, tammikuuta 31, 2006

Koiran kuolema, osa 2

Poliisin Lahdessa ampuman koiran juttu on hylätty käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan eläinlääkäri teki päätöksensä "riittävin tiedoin" ja "poliisit toimivat hyväksyttävästi, kun ottaa tilanteen huomioon".

Oikeus on puhunut, muut vaietkoot (paitsi Timjami, jota ei vaienna mikään). Minussa on kuitenkin herännyt epäilyksiä siitä, että koiraa on jälkikäteen syyllistetty ja korostettu oikeudessa sen aggressiivisuutta yli huonon kunnon. Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa:

Koiran kunnon puolesta lopettamispäätöstä ei olisi tarvinnut tehdä kiireellisesti. Tuomioistuin totesi, että eläinlääkärin oli kuitenkin tehtävä päätöksensä nopeasti omien havaintojensa ja saamiensa tietojen perusteella.

Todistajien kertomuksista ilmeni, ettei aggressiiviselle koiralle pystytty hankkimaan hoitoa muualta. Maa- ja metsätalousministeriön ohjeiden mukaan lopettamispäätös on tehtävä nopeasti, jos siihen on aihetta.

Koiraa kutsuttiin uutisessa myös "riehuvaksi koiraksi". Poliisit totesivat, että koira oli niin vihainen, etteivät he päässeet kyllin lähelle ampuakseen aivoihin. En lainkaan epäile tilannetta, kiinnitän vain huomioni Etelä-Suomen Sanomien sananvalintoihin. Jos puhe olisi ollut ihmisestä, niitä olisi voitu kutsua leimaaviksi.

Lahden poliisissa olisi nyt kiire lähettää miehistö ampumaradalle harjoituksiin. Iltalehti kirjoittaa:

Toinen konstaapeli pamautti koiraa ensin haulikolla ja sen jälkeen pistoolilla. Ruumiinavauksen mukaan koirasta löytyi viisi ampumahaavaa, neljä rinnasta ja yksi jalasta.
Aseita tunteva mies sanoo, että poliisin pitäisi tällaisessa tapauksessa käyttää ns. susihauleja ja Glockilla syntyy nyrkin mentävä reikä. Puoliväliin pätevän ampujan käsittelyssä koirasta olisi jäänyt jäljelle vain rääneet. Huolestuttava on myös Iltalehden jutun jatko:

Ruumiinavauksessa todettiin lisäksi, että koiraa oli lyöty tylpällä esineellä päähän useita kertoja juuri ennen sen kuolemaa. Poliisit kiistivät kuitenkin lyöneensä sitä missään vaiheessa.
Omistaja ei ole voinut vammoja aiheuttaa, jos ne ovat syntyneet ennen koiran kuolemaa. Koira tuskin paukutti päätään tylppää esinettä vasten ihan itse. Joko poliisit tai eläinlääkäri ovat siis yrittäneet lopettaa eläimen takomalla sitä päähän, todistettiin oikeudessa mitä tahansa. Toisin sanoen, tämä asialla ollut ampumaratojen mestari ei viidellä laukauksella saanut eläimestä henkeä. Täytyihän se tappaa kunnolla, kun toimeen kerran oli ryhdytty, mutta oikeus on sivuuttanut eläinrääkkäyskohdan melkoisen kylmäverisesti.

Harjoitusradalle kaikki Lahden poliisit! Sokea Reettakin ampuu paremmin.