torstaina, joulukuuta 15, 2005

Pyhä fyysinen koskemattomuus

Tampereen Valion varastolla työntekijät ovat marssineet ulos loppuviikoksi. Syynä on työnantajan antama lopputili. Varastomies erotettiin, koska hän oli pikkujoulujuhlissa ns. vetänyt työnjohtajaa turpiin.

Työntekijäpuoli sanoo, että tappelu oli jo osapuolten kesken sovittu ja he olivat työskennelleet yhdessä kaksi viikkoa juhlien jälkeen.

Valion henkilöstöjohtajan mielestä irtisanominen on oikeutettu. Hän on perustellut sen Iltalehdelle seuraavasti:

Yrityksen järjestämä tilaisuus on rinnastettavissa työtilanteeseen. Miten pystytään puhumaan työturvallisuudesta, jos ei pystytä henkilön fyysistä koskemattomuutta pitämään pyhänä?

Tämä minua suuresti kummastuttaa. Jos pikkujoulu on työnantajan mielestä työtilanne, siihen osallistumisen pitäisi olla pakollinen ja siitä pitäisi saada palkkaa. Myöskään työtapaturmia selvitettäessä ei työntekijän fyysinen koskemattomuus useinkaan ole pyhää, vaan esimerkiksi koneiden turvallisuutta parannetaan vasta, kun joku on kuollut. Silloinkin syyt saa työnjohtaja eikä työnantaja.

Olen itse ollut mukana selvittämässä tappelutapauksia työmaalla työpaikalla isolla työpaikalla. Pääperiaate on ollut, että vasta krijallisten varoitusten jälkeen voidaan antaa lopputili. Onhan mahdollista, että kyseinen varastomies on antanut työaikanakin nyrkin heilua, mutta epätodennäköistä se on; luottamusmies olisi ottanut kirjalliset varoitukset huomioon tapausta pohtiessaan.

Näin pikkujouluaikana on syytä varoa esimiestä juovuksissa. Voi tulla raskaita seuraamuksia, kun päästää kerran vuodessa kaunansa irti.