torstaina, marraskuuta 17, 2005

Tulee kiinnostava lauantai

Ainakin Kiinassa ja ainakin presidentti Bushille. Hänellä pitäisi olla joku pr-henkilö, jolla olisi valtuudet sulloa sukkaa äänitorveen ennen kuin mitään korjaamatonta tapahtuu. Nyt hän Japanissa ennakoi suurta puhetta Kiinalle, jossa hän kehottaa Kiinaa "lisäämään kansalaistensa poliittista ja uskonnollista vapautta". Lisäksi hän ylisti Taiwania:

- Ulottamalla vapauden kaikille alueille Taiwan on antanut varakkuutta kansalleen sekä luonut vapaan ja demokraattisen kiinalaisen yhteiskunnan, Bush sanoi. Bush kehotti Kiinaa myös revalvoimaan valuuttansa ja avaamaan markkinansa Yhdysvaltain tuotteille.

Eipä tule mieleen enää mitään muuta todella raivostuttavaa asiaa, jolla Bush olisi voinut Kiinaa sysiä. Taiwan, Falun Gong (=uskonnollinen vapaus) ja poliittinen vapaus ovat Kiinalle suora kutsu vastahyökkäykseen.

Tyypillisellä tavallaan Bush esitti myös ristiriitaisuuden: hän sanoi kannattavansa "yhden Kiinan politiikkaa", jonka perusteella Taiwan on osa Kiinaa. Tämä taas kolhaisi Taiwania.

Hienosti tehty, jos tarkoitus oli lisätä yhteisymmärrystä ja luoda suotuisa ilmapiiri kauppasuhteille. Kiinalaiset ovat jo reagoineet ja ilmoittaneet, että heidän Taiwan-suhteensa ja demokratiansa eivät muille kuulu. Lauantaina Bush on Pekingissä ja asiat voidaan sanoa silmäkkäin.

Arnold Schwarzenegger on myös Kiinassa puhumassa kauppasuhteista. Hänellä voi olla parempi onni kiinalaisten kanssa, vaikka hän onkin kauppasuhteiden ohella puhumassa elokuvien piratismia vastaan. Hän on sentään saanut parivaljakokseen Jackie Chanin, joka on kiinan suosituin filmitähti. Toivottavasti Bush ei pilaa ksuhteita niin pahasti, että Arnoldinkin ponnistukset valuvat hiekkaan. Iso-Arska saattaa pelastaa pahasti potkitun selkäpuolensa, jos hän luo uusia kauppatilaisuuksia Kalifornian yrityksille

Lähteinä MTV3 Internet ja Radio86.com.