tiistaina, marraskuuta 01, 2005

Susijahtia

Suomessa ollaan taas jakamassa juhlallisesti sudenkaatolupia ihan kuin se olisi oikeaa ja vakavasti otettavaa hommaa. Samanaikaisesti monet suomalaiset räiskivät kaikkea, mikä metsässä liikkuu, ja tekevät näin naurunalaiseksi viranomaiset ja koko Suomen. (Muistamme nimismiehen, joka pani pystyyn laittoman susijahdin.)

Viimeisin näyte tuli Juuasta. Metsästyskoira ajoi hirveä takaa tutkapanta kaulassa. Kun metsästäjät lähtivät koiransa perään, tutkapanta löytyi talon tunkiolta. Mies väitti ampuneensa suden. Koiran raato oli ilmeisesti noiduttu näkymättömiin.

Veljet ja sisaret, tämä saa minut sanattomaksi. Miten voi kuvata miestä, joka ampuu pihansa lähistöllä viilettänyttä eläintä tuosta vain? Ja väittää uskoneensa sen sudeksi? Tietäen (toivottavasti), että suden saa ampua vain luvn kanssa ja silloinkin vain, jos se on kotieläinten kimpussa? Johon eläinryhmään hirvet eivät ole koskaan kuuluneet - olettaen, että hirvi oli näkyvissä. Mies, jolla oli ladattu ase valmiina?

Ehkä hän oli salametsästäjä, kuuli haukun ja päätti noukkia hirven. Ampui koiran "silminnäkijätodistajana". Kuvitteli, että pannasta pääsee eroon hautaamalla sen tunkioon. En tiedä, mihin hän häivytti koiran - ja mahdollisesti hirven.

Onneksi poliisi tutkii asiaa. Toivottavasti myös metsästysseura tutkii - mieluiten epävirallisesti, on laajempi liikkumavara. Koiran omistajan tunteita en halua edes ajatella.

Mitenkähän moni metsällä kadonnut koira on kuollut tällä tavoin, vaikka sudet ovat saaneet syyn?