maanantaina, lokakuuta 17, 2005

Missä haaska on...

...sinne korpit kokoontuvat. Spike Lee on ilmoittanut tekevänsä Katrina-myrskystä dokumentin. Michael Moore on jo aikaisemmin ilmoittanut omasta dokumentistaan.

Voin jo etukäteen nähdä silmissäni kummankin dokun. Mooren filmissä kerrotaan, miten piittaamaton presidentti Bush oli ja miten liittovaltio pompotteli myrskyn jalkoihin jääneitä. Myös, kuinka Bushin sotiin vietiin patosuunnitelmilta rahat ja näin kävi. Spike Lee kuvaa, miten juuri mustat jäivät jalkoihin, kuinka valkoiset pääsivät pois autoillaan, mutta köyhät kuolivat, ja miten turistialueet rakennetaan uudelleen, mutta ei köyhien mustien asuma-alueita. On kuin jo olisin nähnyt nämä filmit. Kuten Helsingin Sanomat kirjoittaa:

New Orleansin tapahtumista on tulossa mustien aktivistien ja salaliittoteorioiden kohtaamispaikka.


Ei sillä, etteikö Katrina suorastaan huutaisi kuvaamista. Se on draama, jolla on alku, huipentuma ja loppu, ja tilaa on paljon väkivallalle, ihmisdraamoille ja kyyneleisille kohtauksille vaikkapa lemmikeistä tai hylätyistä lapsista. Kuka action-filmien valmistaja ehtii ensimmäisenä kuvaamaan "tositapahtumiin perustuvan" Katrina-filmin?