torstaina, syyskuuta 15, 2005

Todellinen optimisti

Pääministerimme on Kiinan-vierailullaan antanut todella optimistisia lausuntoja niin sanotusta Kiina-ilmiöstä. Hänen mukaansa Kiinaan siirtyminen "antaa suomalaisyrityksille mahdollisuuden kasvaa"

- Täällä kannattaa olla ja tänne kannattaa suomalaisyritysten tulla, tiivisti Kiinassa vieraileva Vanhanen.

Suomen ja Kiinan välinen kauppakin on kasvanut räjähdysmäisesti. Senhän jo tiedämme. Esimerkiksi vaatekauppojen tyhjät tangot paljastivat havainnollisesti, miten moni villapusero nykyään tulee Kiinasta. Kun koko vuoden kiintiö täyttyi jo alkuvuodesta ja ostetut ja maksetut vaatteet olivat vähällä juuttua rajalla, Kiinan kaupan teho vaatealalla paljastui kerralla.

Vanhasen mukaan Kiinaan siirtyneet suomalaisyritykset parantavat myös kiinalaisten työoloja. Olen vilpittömän iloinen, jos näin on. Monet länsimaiset yritykset ovat saaneet paljon huonommat pisteet. Ne siirtävät Aasiaan työolot ja -tavat, joista länsimaissa saa poliisin niskaansa. Yli opitimismin rajojen menee siti se Vanhasen usko, että kiinalaisyritykset tulisivat teettämään töitään Suomessa:

Vanhanen toivoo, että tulevaisuudessa myös kiinalaisyritykset kehittyisivät siten, että ne voisivat sijoittaa toimintojaan Suomeen.


Tätä lausetta voisi analysoida hetken aikaa. Jos kiinalaisyritysten pitää "kehittyä" ennen kuin ne voivat tulla toimimaan Suomessa, aikaisemmin esitetyt suopeat lausunnot Kiinan kehittyneistä työoloista joutuvat outoon valoon. Tai sitten repliikki on suoraa, joskin itsetiedotonta rasismia. Vain "kehittyneet" kiinalaiset ovat arvollisia tulemaan Suomeen. Toisaalta tuntuu oudolta, että Kiina haluaisi sijoittaa toimintojaan pieneen, kalliiseen, työvoimapulasta kärsivään Suomeen, kun omassa maassa pystytään kouluttamaan vuodessa insinöörejä Suomen väkiluvun verran.

Optimismi Vanhasessa on vaaleanpunainen raita harmaassa pilvessä. Tai harmaa mies vaaleanpunaisen pilven päällä. Vähän kuin Magritten maalaus.