maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Miljardiluokan tilaisuus

"Tuulen viemän" Rhett Butler lausahti kerran, että sivilisaatioiden noustessa voi koota omaisuuksia, mutta ne eivät ole mitään verrattuna omaisuuksiin, joita kootaan sivilisaation sortuessa.

Maan romahtamiseksi voi hyvin kutsua Irakin joutumista miehittäjän valtaan ja jäämistä käytännössä ilman minkäänlaista laillista hallitusta pitkäksi ajaksi. Ja omaisuuksia luodaan. Irakin puolustusministeriössä on monta rikasta miestä. Rahaa on kadonnut miljardi dollaria, kaikki hämäräperäisiin ostoihin. Panssareita, jotka voi lävistää rynnäkkökiväärillä, amerikkalaisia konepistooleja, jotka ovatkin egyptiläisiä jäljennöksiä ja muuta museotavaraa. Vertaan edelleen Amerikan sisällissotaan, siihen, jossa Rhett Butler rahansa keräsi: amerikkalaistehtailijat lähettivät rintamalle lumppua, homehtuvaa nahkaa ja sianruokaa, laukeamattomia patruunoita ja aseita, jotka räjähtivät ammuttaessa. Rintamalla mieshukka oli suuri, tehtailijat käärivät omaisuuksia. Nyt Irakissa sotilaat ja poliisit kuolevat; kuljetusautot ovat avolavoja, luotiliivejä ei ole, aseet jumiutuvat. Ja joku tai paremminkin jotkut ovat paisuttaneet tilejään ulkomailla.

Independent-lehden mukaan rahat ovat kulkeneet Yhdysvaltojen virkailijoiden ja armeijan johdon hyväksymien miesten käsien kautta. Erään epäillyn Paul Bremer nimitti itse, vaikka Bremer nyt väittää miehen olevan hänelle täysin tuntematon. Kiinnostavaa.

Paul Bremerin matkalaukkuherrat (viittaan taas Amerikan sisällissotaan) ovat kadonneet Jordaniaan eikä heitä voi haastatella. Amerikan valtalehdet eivät ole julkaisseet asiasta mitään.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Uhhuh, näköjään jotain spammia tulee läpi. Aiemmin et sallinut anonyymeilta kommentointia, enkä jaksanut bloggeriin sen eteen rekisteröityä. Sitä vaan piti sanomani, että jatka vain, hyvää asiaa kirjoitat.

4:58 ip.  
Blogger Mette said...

Spammia on ruvennut tulemaan joka hemmetin blogiin, huomatakseni. Poistane heti, kun huomaan. Ne pitää kitkeä, ennen kuin ne juurtuu, kuten ystävättäreni kerran sanoi pubissa pöytään tuppaavista hyypiöistä.

10:48 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home