lauantaina, kesäkuuta 11, 2005

Rajamiesten koirat

Halvalla menee rajojen turvallisuus. Hallitus on alentamassa koirakorvausta 400 €:sta 100€ summaan, ja rajamiehet ovat palauttamassa 230 koiraansa Rajavartiolaitokselle. Pelkkä koiran ruokinta maksaa ainakin tuon 100 €/kk.

Ei ole pikkumaisuudella rajaa. Tulisihan korvauksen alennuksesta 69 000 € säästö kuukaudessa - vai tulisiko? Rajavartijat eivät siitä hinnasta vain syötä ja hoida koiria, vaan myös kouluttavat niitä jatkuvasti. Ulkoistetaanko rajavartiointi? Tiheä tutkaverkko ja tarkkailijat - esimerkkivaihtoehtona - maksaisi varmaan pikkuisen enemmän.

Inhimillisistä tai koirallisista tekijöistä ei tietenkään viitsi puhua, valtio kun ei sellaisista piittaa. Näin maallikon ja kansalaisen näkökulmasta käy surku miehiä ja koiria, jotka ovat kirjaimellisesti kasvaneet yhteen. Koirllakin on tunteet, ja monet koirat eivät suostu työskentelemään kuin isäntänsä kanssa. Mitä taas isäntien tunteisiin tulee, koira on niin läheinen kumppani, että ei sanoa saa.

Poliisikoirat ja niiden isännät ovat samanlainen yhteen kasvanut pari. Minulle on kerrottu, että kun poliisin koira tehtävää suorittaessaan kuoli, sen isäntä teki itsemurhan. En vanno tarinaa todeksi, mutta kun otetaan huomioon tarinan kertoja, uskon siihen kyllä.