torstaina, kesäkuuta 02, 2005

Arafat-puisto

El Salvadorilla on napit vastakkain Israelin kanssa. Pääkaupunkiin San Salvadoriin ollaan nimeämässä Arafat-puistoa, ja Arafatin patsas on jo paljastettu San Salvadorin Jerusalem-kadulla. Israel on ottanut idean huonosti. Vastalauseena heidän lähettiläänsä, joka oli käymässä Tel Avivissa, on viivyttänyt paluutaan.

Miksi juuri El Salvador Väli-Amerikassa on hankkiutunut myrskyn silmään kunnioittamalla Arafatia? Jordania tai Libanon eivät ole pystyttäneet Arafatille patsaita. San Salvadorissa on jo Palestiina-puisto. Siinä onkin arvoituksen ratkaisu. El Salvadorissa on suuri palestiinalaisvähemmistö. Erityisesti liikemiehet ovat palestiinalaista alkuperää. Heidän esivanhempansa muuttivat maahan 1800- ja 1900-luvulla, ennen Israelin perustamista. El Salvadorin nykyinen presidentti Tony Sca on palestiinalainen juuriltaan, samoin hänen vastaehdokkaansa viimeisimmissä presidentinvaaleissa, Schafik Handal.

Vastauksena Israelin närkästykselle palestiinalaissyntyiset liikemiehet ovat julkaisseet kartan, jossa Israel on joka puoleltaan Palestiinan valtion ympäröimä. Ei taida olla paljonkaan, mitä Israel voi asialle tehdä? Kimpaantua se voi. Aisopoksen eläinsadussa leijonan voitti sääski pistelemällä sitä kunnes se tuli hulluksi ja kuoli. El Salvadorin palestiinalaiset ovat päättäneet ryhtyä sääskiksi.