sunnuntaina, toukokuuta 29, 2005

Tusinoittain halvemmalla

Australiassa on ilmeisesti halvempaa pitää isoa lapsilaumaa kuin täällä Suomessa. Näin voi päätellä Queenslandissa asuvasta perheestä, joilla on 2-vuotias tytär, viime elokuussa syntyneet neloset ja tulossa toiset neloset. Ja jotka ilmoittavat olevansa hyvin onnellisia.

Tarkemmin sanoen nuori äiti, 26-vuotias Dale Chalk, kertoo olevansa onnellinen. Hän haluaa vähintään 12 lasta, ja määrä alkaa olla nopeasti täynnä. Perheen isällä ei ole paljonkaan sanomista. Lapset ovat syntyneet hedelmöityshoidolla saman luovuttajan spermalla, koska mr. Chalk on kykenemätön tuottamaan elävää spermaa.

Asiantuntijat ovat perin huolissaan tilanteesta. Heidän mukaansa sekä äidin terveys että perheen jaksaminen ovat vaarassa. Hedelmöityshoitoja antava queenslandilainen yritys, Monash, ilmoittaa, että he eivät olisi suostuneet uuteen yritykseen heti nelosten syntymän jälkeen, ja jos raskaus on monimunainen, he poistavat ylimääräiset. "Tämä on erittäin, erittäin epätavallista", sanoo tohtori Clare Boothroyd.

Suomessa pohditaan vakavasti, voiko esimerkiksi yksinäinen äiti saada yhden lapsen hedelmöityshoidolla.

Kuinkahan kauan Dalen aviomies kestää kahdeksaa alle 2-vuotiasta lasta (ja yhtä vähän yli sen iän)? Perhe asuu jo nyt rouva Chalkin vanhempien luona. Mahtaa tulla kiinnostavaa, kun kaikki lapset ovat yhtaikaa uhmaiässä. Tai murrosiässä.