perjantaina, toukokuuta 27, 2005

Keittiön murha-aseet

Kolme teho-osaston lääkäriä Lontoolaisesta West Middlesex University Hospital -sairaalasta on kirjoittanut arvostettuun British Medical Journal -lehteen ja vaatinut, että teräväkärkiset keittiöveitset kiellettäisiin. Heidän mukaansa ainakin puolet pistoaseilla tehdyistä murhista on tehty tavallisilla keittiön leikkuuveitsillä. Tohtoreiden kymmenelle kokille osoittama kysely on paljastanut, että kokit käyttävät harvoin leikkuuveitsen terävää kärkeä, ja tylppäkärkiset veitset ovat käytännöllisempiä. Jos terävää kärkeä tarvitaan lihan tai vihannesten pikkutarkkaan leikkelyyn, 5 cm mittaiset veitset ovat kätevämpiä.

Tohtorit huomauttavat, että ruokailijat eivät ole tarvinneet teräväkärkisiä veitsiä sen jälkeen, kun haarukat keksittiin.

Blairin hallitus onkin harkitsemassa lakia, joka tekisi teräväkärkiset leikkuuveitset vaikeammiksi ostaa ja kieltäisi niiden omistuksen alle 18-vuotiailta.

Keittiöveitsi on tietääkseni ollut erityisesti naisen ase. Johdonmukaisesti naiset työskentelevät enemmän keittiössä ja leikkuuveitsi on tuttu työkalu. Piileekö teidän keittiössänne murha-asevarasto? Katsoin omiin laatikoihini, ja niiden sisällöllä tappaisi koko kerrostalollisen väkeä. Käteeni otan silti useimmin pikkuveitsen, jonka terä on noin kolme senttiä pitkä, tai varsinaisen macheten, jossa on painoa ja terää, mutta tylpähkö kärki. Olisiko tohtorien väitteissä todella vinha perä?