lauantaina, huhtikuuta 30, 2005

Upseerien työehtosopimus

Taitaa mennä aikaa, ennen kuin Upseeriliitto neuvottelee palkoistaan valtakunnansovittelijan kansliassa kuten muut ay-liikkeet. Pääkuvio on tullut uutislähetyksistä selväksi: kansainvälisissä tehtävissä olevien upseerien palkat ja edut ovat huomattavasti vähäisempiä kuin muiden Euroopan maiden upseerien vastaavat edut. Upseeriliitto (5 500 jäsentä) julisti virat hakukieltoon. Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala ilmoitti eroavansa Upseeriliitosta. Saman ilmoituksen tekivät entinen puolustusvoimain komentaja amiraali Jan Klenberg ja puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö kenraaliluutnantti Esa Tarvainen (armeijasta puhuttaessa arvojen ja arvonimien käyttö on äärettömän tärkeää, siksi nämä rimpsut).

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen ei pidä mahdollisena, että Upseeriliitto saisi oikeuden neuvotella kansainvälisten tehtävien palveluehdoista. Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala on vihjaissut jopa siihen, että upseerit määrättäisiin kyseisiin tehtäviin ilman valintamahdollisuutta.

Perskutarallaa, kuten puolustusministeri Seppo Kääriäisen hahmo "Itsevaltiaissa" tapaa sanoa. Kiista on tietysti rahasta, mutta kysymys on myös armeijan perinteistä; ei keskustella, vaan käskytetään. Nykymaailmassa vain upseeritkin voivat äänestää jaloillaan, kuten tiettävästi jo onkin tapahtunut. Koulutetulla, kokeneella, kielitaitoisella upseerilla on aina paikka auki siviilipuolen rauhanturvatehtävissä, jopa EU:n uusissa nopean toiminnan joukoissa, NATOssa tai vaikka Saksan armeijassa. Tässä se pulma.

Asioista yleensä hyvin perillä oleva taho veikkaa, että juhannukseen mennessä puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala ilmoittaa erostaan ja kolmen leijonan upseerit käyvät jo kulissien takana kiihkeää keskustelua ylenemismahdollisuuksistaan. Komentajalla on hankala paikka armeijan ja poliitikkojen välisessä saumassa, mutta julkinen asettuminen poliitikkojen puolelle tekee tehtävästä mahdottoman.