lauantaina, huhtikuuta 09, 2005

Terri Schiavon perintö

"Hindustan Timesin" eilisen numeron perusteella Terri Schiavon kuolemaa aletaan käyttää ennakkotapauksena eri puolilla maailmaa.

Biharissa Kanchan Devin aviomies ja poika vaativat oikeudelta ja Biharin kuvernööriltä lupaa armomurhaan. He lupaavat lahjoittaa Devin elimet lääketieteelle.

Aviomies, Tarkeshwar Chandravanshi, vakuuttaa, että vaimo on ollut kotonaan koomassa viisi vuotta. Hän ei ole avannut silmiään eikä osoittanut mitään tajunnan merkkejä, mutta hengittää. MIes väittää, että tila johtuu lääkärin väärästä hoidosta. "Hän kärsi jostakin sairaudesta. Tohtori antoi hänelle ruiskeen ja hän vajosi koomaan."

Vuonna 2001 Patnan korkein oikeus kielsi Devin armomurhan. Oikeuden mukaan se ei voinut sallia henkilön tappamista, ja eutanasia olisi ollut ristiriidassa hyvinvointivaltion periaatteen kanssa. Nyt perhe perustaa uuden anomuksensa Terri Schiavon tapaukseen. "Kuolema on parempi kuin kärsiminen," Devin poika Suraj sanoo ja lisää, että koko perhe rukoilee äidin kuoleman puolesta.

Intiassa eutanasia ei ole laillinen, mutta oikeudessa eri puolilla Intiaa on kesken vastaavia tapauksia.

Terrin tapauksen kaltaisia on Yhdysvalloissakin joka vuosi useita, ja ne hoidetaan hiljaisuudessa, mutta koska Terrin jutusta tuli niin perin julkinen, siihen varmasti törmätään vielä vuosienkin kuluttua.