perjantaina, huhtikuuta 08, 2005

Kutsumaton vieras

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe osallistui paavin muistojumalanpalvelukseen Hararen katolisessa katedraalissa ja käytti tilaisuutta hyväkseen lausuakseen tuomitsevia sanoja länsivalloista, jotka hänen mukaansa surullisella tavalla vastustavat edesmenneen paavin rauhanpyrkimyksiä. Mitään rauhanpyrkimystä ei ole Mugaben ja Bulawayon arkkipiispa Pius Ncuben väleissä. Mugabe kutsuu Ncubea vähäjärkiseksi ja rukoilee Jumalaa tappamaan hänet, ja Ncuben mukaan Mugabe on häpeämätön.

Arkkipiispa taitaa olla oikeassa. Mugabella on ollut EU:n julistama matkustuskielto Euroopan maihin vuodesta 2002 asti. Silloin Mugabe esti EU:n vaalitarkkailijoiden tulon Zimbabween. Nyt Mugabe käyttää paavin hautajaisia hyväkseen. Hän on matkustanut Vatikaaniin. Italia ei voinut estää häntä saapumasta, koska Italian ja Vatikaanin väliset sopimukset eivät tee sitä mahdolliseksi.

Mugabella on mukanaan talousministeri ja delegaatio. Varmuutta ei ole siitä, seurasiko Mugaben vaimo häntä. Vaimo Grace on aina ollut Mugaben matkoilla mukana, ja häntä on varmaan ärsyttänyt matkustuskielto Euroopan suuriin ostoskeskuksiin.

Nyt kiinnostaisi seurata, pakkaako Italia Mugaben vikkelästi uudelleen lentokoneeseen vai onnistuuko hän, kerran maahan päästyään, saamaan myös kontaktin Berlusconin hallitukseen.