torstaina, tammikuuta 18, 2007

Luonnollista karsintaa

Sydänvikaisia miehiä karsitaan nykyään urakalla terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Viime perjantaina sydänvikainen mies lähetettiin eteläsuomalaiselta terveysasemalta kotiin ja käskettiin mennä yksityislääkärille. Hän kuoli.

- Kun soitin, hän kertoi, että hänet oli heitetty ulos terveysasemalta. Hän oli verisesti loukkaantunut tavasta, jolla häntä oli kohdeltu. Kysyin, etkö mennyt yksityiselle, mutta hän sanoi, että huilaa vähän kotona, koska on niin uupunut, kertoo työtoveri Heino. (IL)


Varsinais-Suomessa samanlainen tapaus lähetettiin terveyskeskuksesta kotiin "seuraamaan tilannetta". Hänkin kuoli.

Hän jaksoi autolleen asti, mutta sitten voimat ehtyivät. Hän ehti soittaa sukulaiselleen, jotta tämä ajaisi Riston lääkäriin. Kun sukulainen saapui autolle, Risto oli kuollut ratin taakse. (IL)


Oulun keskussairaalapiirissä kuoli viime vuonna kahdeksan hoitoa odottavaa sydänpotilasta jonoon. Osa oli 40-vuotiaita.

Vastenmielisintä jutuissa ovat kanssaihmisten kannanotot. Iltalehden keskustelupalstalla Risto-tapauksesta otettiin kantaa seuraavasti:

"Loppupelissä vastuu omasta terveydestä on kuitenkin potilaalla."

"Ja terveyskeskukset kun ovat päivästä toiseen täynnä samoja "luulosairaita valittajia" niin joskus on vaikeaa huomata milloin esim. heillä on tosi kyseessä. Ihmiset voisivat ottaa enemmän vastuuta omasta terveydestään ja katsoa peiliin.Kuinka moni sairauskin on itse aiheutettu väärillä elintavoilla?"

"Ei varjoainekuvauksella pelasteta henkiä.. Kyseisestä artikkelista oli luettavissa että infarkti oli vanha jolloin liuotus/pallolaajennus ei tule kysymykseen...Vaurio on siis syntynyt paljon aiemmin minkä toteaminen onnistuu ekg rekisteröinnistä. Eli hoitoon hakeutuminen on myöhästynyt pahasti ja ketäs siitä voi syyttää muuta kuin potilasta itseään.."

"Kyllä se vain niin on että meillä jokaisella on vastuu omasta terveydestä, sitä vastuuta ei voi ulkoistaa lääkäreille. Tämäkin Herra Risto olisi todennäköiseti kuollut kohtaukseensa, vaikka olisi ollut sairaalahoidossa."


Kyllä ovat ihmiset ihania...