perjantaina, tammikuuta 19, 2007

Eivät jaksa tai halua

YLEn uutisten mukaan yli 10 000 suomalaisvanhusta kärsii vajaaravitsemuksesta vanhainkodeissa ja sairaaloissa. Vanhukset "eivät jaksa tai halua" syödä monipuolisesti. Useimmat hoitolaitokset "eivät ole vielä puuttuneet ongelmaan".

Niinpä. Uutisessa ei lainkaan mainittu seikkaa, jonka jokainen näissä laitoksissa käynyt on huomannut. Laitoksissa, etenkin sairaaloissa, tarjottu ruoka on yleensä luotaantyöntävän näköistä, mautonta mössöä. Vanhusta ei auteta syömään, tai jos joku henkilökunnasta ehtii tai viitsii auttaa syömsiessä, ruoka on jo kylmää. Useimmiten käydään vain hakemassa lautanen pois ja sanotaan: "Eikö ruoka kelvannut?" Ainoa keino saada ikääntynyt omainen jotenkuten ruokituksi on omaisen tai vapaaehtoisen apu, joka tarvittaisiin joka päivä, joka aterialla. Olen itsekin käynyt lähiomaisia katsomassa, ja paremmissa vanhussairaaloissa joku hoitaja pyytää: "Voisitko ruokkia, kun meillä ei ole aikaa?"

Kotiin tuotavassa ruoassa on samoja perusvikoja: ruoka on mautonta ja luotaantyöntävän näköistä. Usein kaikki - perunat, kastikkeet, salaatit - on sotkettu valmiiksi yhteen. Ruoka on jonkinlaisessa lämpölaatikossa, mutta silti haaleaa.

Enpä söisi itsekään.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tällaista se on laitoksessa, jos vanhuksella ei ole ketään joka hänestä todella välittäisi. Hoitajat tekevät vain työtään (kiireen ja paineen alla, aliarvostettuina!) eikä kokonaisvastuuta yksittäisen vanhuksen tilanteesta välttämättä ota kukaan. Vahva lääkitys lisäksi voi osaltaan olla aiheuttamassa noidankehää.

10:31 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Lisäksi pieniruokaisille vanhuksille syötetään sitä samaa rasvatonta ja vähäkalorista sapuskaa, mitä suositellaan meille kaikille täällä läski-Suomessa. Heikossa kunnossa oleva vanhus vaan ei jaksa syödä kovin suurtaa määrää sitä mautonta mössöä, olkoot kuinka terveellistä vaan, joten kalorivaje on väistämätön.

Olen lukenut tästä juuri jotain tutkimuksia, mutta en tietysti muista kuollaksenikaan, että missä niihin törmäsin. Niissä suositeltiin lisäämään vanhusten ruokaan kaloreita reippaasti, juuri päin vastoin mitä viralliset suositukset sanovat.

1:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home