keskiviikkona, huhtikuuta 26, 2006

Ruotsinkielinen Ahvenanmaa

Ahvenanmaalaisten puolueiden yhteinen kielipoliittinen komitea on huolestunut vakavasti ruotsinkielen asemasta Ahvenanmaalla ja aikoo pyytää Ruotsia apuun, kertoo Aktuellt-lehti.

Komitean mukaan Suomi on luopunut kielipoliittisista velvoitteistaan, ja sen mielestä maakuntahallituksen tulisi pyytää apua Ruotsin hallitukselta. (YLE)

Toisaalta saman komitean mukaan ahvenanmaalaisten suomenkielen taitoa pitäisi parantaa, koska suurin osa kaupasta suuntautuu Suomeen.

Ahvenanmaalaisilla on todella ongelmia. Tarkistukseni mukaan kieliaiheesta keskusteltiin myrkylliseen sävyyn viikeksi vuonna 2004, jolloin Hubla kirjoitti aiheesta. Silloin huudettiin apuun EU:ta.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen julkaisun mukaan asukkaita on yli 26 000. Heille on taattu ruotsinkieli:

Itsehallintolain mukaan Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsinkieli. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sekä maakunnan että kuntien kuten myös Ahvenanmaalla toimivan valtionhallinnon virastokielenä on ruotsi. Kaikkien kirjelmien ja muiden asiakirjojen, joita valtion viranomaiset lähettävät Ahvenanmaalle, tulee niin ikään olla kirjoitettuja ruotsinkielellä.

Yhteiskunnan tukea nauttivissa kouluissa on opetuskielenä ruotsi.


Nähdäkseni ahvenanmaalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa ja katsella ruotsinkielisiä unia. Suomenkieli tuskin uhkaa heitä suurestikaan. Välillä tulee kyllä mieleen, että voisimme myydä koko saariston Ruotsiin. Paljonkohan siitä maksettaisiin?5 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Jassådu.... kun maakunta nyt vain on ruotsinkilelinen niin se on. Vasten tahtoaan se liitettiin aikanaan Venäjälle, ja edelleen vasten ahvenanmaalaisten enemmistön tahtoa he kuuluvat Suomen valtionrajojen sisäpuolelle.

Miksi suomalaisten on niin vaikea ymmärtää tällaista yksinkertaista asiaa?

10:23 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Keitäs he sitten ovat jos eivät suomalaisia?

Ja milloinkas sodissa on kyselty että "Mihin haluat liittyä, olis tarjolla näitä maita?"

Minkähänlainen pakolaispoliittinen näkökanta mahtaa olla maakunnalla joka vieläkin mieltää itsensä joidenkin historiallisten rajojen sisäpuolelle ja jonne eivät "ulkomaankieliset" saa muuttaa? Miten ihmeessä he kuvittelisivat pärjäävänsä kansainvälisessä; värillisessä ja monikielisessä Ruotsissa?

Mieluummin kuin myydä heitä Ruotsiin toivoisin heidän ottavan itseään niskasta kiinni ja lopettavan typerän ja ylimielisen, suorastaan häpeällisen ruikutuksensa ja katsovan vähän laajemmalti elämää ja maailmaa.
Kuinka onnekasta on ylipäätään kuulua mihinkään itsenäiseen, demokraattiseen valtioon!

1:00 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kära Sara!

Ahvenanmaalaisilla on ruotsalaiset juuret, kieli ja identiteetti. Kaiken lisäksi, yllätys, yllätys, he myös haluaisivat kuulua ruotsiin.

Ja sitten pitäisi olla onnellinen, kun saa olla suomen valtionmahdin alaisena.

Miksi, kerro miksi, suomalaisten pitäisi pitää Ahvenanmaa itsellään? Ahvenanmaalaistenko parhaaksi?

12:56 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Vatvoakseni soppaa vielä....ursäkta mig. Jos jokin tuossa on epäselvää, kannattaa lukea vaikkapa tämä, ja se on siitä kilteimmästä päästä koska se on ns. virallista kirjoitusta:

http://www.aland.fi/alandfi/sjalvstyrelsens_tillkomst.htm

Mutta asian sivusta; hyvä oli Saran kooste Buschin hallinnosta. Tällaista entistä Aleniuslaista sosialistia asian analyysi lämmitti/kylmäsi siis.

2:48 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Entäs karjalaiset?

Ehkä ahvenanmaalaisten pitäisi ulostautua saariltaan ja tutustua vähän nykymaailmaan, mennä vaikkapa viikon lomalle Somaliaan tai Kamputseaan? Tai edes avata kansainvälinen uutiskanava?

Itse näkisin ahvenanmaalaiset mieluiten saarillaan, onnellisena siinä kaikessa kauneudessa ja luonnossa missä tähänkin asti, tehden mitä ikinä tekevätkin (noin suurin piirtein). Sieltähän pääsee aina poiskin jos ei ole hyvä?

Rahanahneudesta voin vinkkinä kertoa että rikkaaksi on helpompi tulla Suomessa kuin Ruotsissa. Eikä Ruotsissa kukaan jaksa ahvenanmaalaisiin edes kiinnittää mitään huomiota, ruotsalaisilla on oikeitakin ongelmia kuten maahanmuuttajat ja murhat vain muutaman näistä otsikkoavievistä uutisista mainitakseni.

Kiva kun tykkäsit jutusta Bushin hallinnosta. Usein katsontakanta on terävä ja vahva, kaikki vain riippuu vain siitä miten monelta kantilta sitä osaa katsoa :)

10:08 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home