torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Keikkasetelit

Eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Ilkka Taipale esitti yhden radikaaleista ehdotuksistaan. Hänen mukaansa pitäisi saada keikkaseteleitä. Setelin arvo olisi 100 euroa, josta valmiiksi perittäisiin veroa 20 euroa. Setelillä voitaisiin maksaa keikkahommista raha suoraan käteen.

Olen aikoinaan ollut itse työpaikalla, jossa tunnettiin kuittimiehet. Heille maksettiin päivän työstä rahat suoraan käteen työpäivän päätteeksi. Kuten Taipalekin huomautti, tällaisiin toimiin tulisi varmaan monia, jotka vain haluaisivat päivän pullon, mutta setelit auttaisivat myös opiskelijoita, pätkätyöläisiä ja pitkäaikaistyöttömiä, ja tietenkin niitä, joilla olisi antaa pikahommia lumenluonnista muuttotöihin asti.

Heinäluoma yllättäen lämpeni asialle ja lupasi, että ideaa harkitaan valtiovarainministeriössä. Tämä olisi oikein hyvä juttu. Mitä sitten sanoo KELA, jolle on tärkeää pantata kuukausi työttömyyskorvausta aina, kun joku tekee päivän töitä, on toinen juttu. Tällainen prepaid-palkkahan ei näkyisi missään, koska vero olisi jo prepaid-maksettu.

Kannatetaan!