torstaina, tammikuuta 12, 2006

Oma tupa, oma lupa

Haluan heti selvittää yhden asian: minä en tupakoi enkä ole koskaan tupakoinut. Seuraavaksi sanon, että ministeriö ja Kiinteistöliitto ovat panemassa jalkaansa sudenrautoihin ihan itse ja oma-aloitteisesti. YLE24:n mukaan aletaan valmistella lakia, joka kieltäisi parveketupakoinnin.

Taloyhtiöt voivat jo kieltää parveketupakoinnin järjestyssäännöissään, mutta kiellon noudattamista on vaikea valvoa. Periaatteessa laki antaa mahdollisuuden jopa ottaa järjestyssääntöjen rikkojan huoneisto hallintaan, mutta käytännössä näin voimakasta keinoa ei ole käytetty.

Lasitetuilla pervekkeilla tupakoimisen sanotaan olevan ongelmallista, koska tupakansavu "leviää ilmanvaihtokanavien kautta myös lähihuoneistoihin"Niin se kai tekee, jos tupakoitsija polttaa keittiössään tai makuuhuoneessaankin? Tässä pyritään siis puuttumaan siihen, mitä ihminen saa tehdä omassa kodissaan. Vuokra-asunnossa vuokralle antaja voi halutessaan kieltää tupakoinnin samoin kuin kissat, koirat ja pianonsoiton. Asunnon omistajan kohdalla asunnon haltuunotto on niin raskas keino, että luoja varjelkoon sitä taloyhtiötä, joka aloittaa prosessin tupakoinnin vuoksi.

Olen syntieni vuoksi ollut taloyhtiön hallituksessa, kun asunto otettiin hallintaan - tai yritettiin. Loppujen lopuksi saatiin nahkapäätös; asukas vuokrasi asuntonsa ja muutti muualle asumaan. Syinä olivat: jatkuva metelöinti aamuyöhön kolmen vuoden ajan; asunnon vieraan päätyminen alasti taloyhtiön hissiin ja virtsaaminen sinne; tappoyritys asunnossa; muutama muu poliisin kutsuminen vakavien väkivallantekojen vuoksi. Eivät olisi riittäneet ilman käräjäoikeutta, hovioikeutta ja ehkä jopa korkeintakin oikeutta, ellei asukas itse olisi suostunut muuttoon. Kokeilkaapa sitä ihmiseen, joka tupakoi omalla, lasitetulla parvekkeellaan, joka asumisoikeudeltaan on rinnastettavissa makuuhuoneeseen.

Tulee olemaan hauska nähdä ensimmäinen oikeudenkäynti.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Jos olet sitä mieltä, että ihmisellä on oikeus tupakoida kotonaan, niin vielä suurempi oikeus ihmisellä on elää savutta.

Jos nämä intressit joutuvat ristiriitaan (esim. tupakansavu kulkeutuu asunnosta toiseen), niin silloin on kohtuullista, että tupakoitsijan intressit väistyvät.

"Tässä pyritään siis puuttumaan siihen, mitä ihminen saa tehdä omassa kodissaan." Onko tässä muka jotain uutta vai mikä tässä on niin ihmeellistä? Onhan satoja asioita, mitä ihminen ei saa asunnossaan tehdä: meluta, myydä huumeita, parittaa, kymmenistä pienemmistä asioista puhumattakaan.

9:55 ip.  
Blogger Mette said...

Minusta ihmisellä on oikeus elää kotonaan ilman altistumista naapurin kissankarvoihin, kaalin ja silakan hajuihin. Jos nämä intressit joutuvat ristiriitaan, niin on kohtuullista, että ikävän hajuisten ruokien laittajien ja kaiken maailman kissan omistajien intressit väistyvät.

9:30 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

OK, kiitos kommentistasi, se selvensi paljon.

Oletin nimittäin aiemmin, että olet oikeasti sitä mieltä mitä blogikirjoituksissasi kirjoitat, mutta kirjoituksesi siis ovatkin pakinoita.

(Ihmettelinkin kyllä pitkään, että voiko jollakulla oikeasti olla tuollaisia mielipiteitä ja perusteluja niille. Anteeksi hidasälyisyyteni. Kaikkea hyvää sinulle.)

9:59 ip.  
Blogger Mette said...

Hupsis. Kärjistän kirjoittaessani, mutta mielipiteet ovat tasan tarkkaan omiani. Olen ihan aikuisten oikeasti sitä mieltä, että naapurien ei ole syytä työntää pientä ruusunpunaista nöpönenäänsä kenenkään kotiin ellei siellä ole menossa murha (jonka tilanteen olen kokenut!). Ja erityisesti olen sitä mieltä, että parveketupakoinnista nipotetaan liikaa. Jotkut grillaavat parvekkeillaan (kokemusta on). Ovien pitäminen auki porraskäytävään levittää asunnon hajut kaikkialle, on kiellettyä ja sopimatonta. Jos keskustuuletus tekee saman, se on säädettävä paremmin. Lasitettu parveke ei ole sen kummempi kuin keittiö, mitä hajuihin tulee.
Kissankarvat ovat kärjistetty esimerkki, mutta kissa-allergia voi joillakin ihmisellä ola todella pahanlaatuinen ongelma.

9:46 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home