sunnuntaina, marraskuuta 13, 2005

Tietämättömyyttä

Tietämättömyys aiheuttaa maailmassa paljon enemmän vahinkoa kuin pahuus. Useimmat pahantekijät osoittautuvat vain tietämättömiksi. Hyvä esimerkki on laivayhtiö Tallink. Sen laivat tyhjentävät viemärijätöksensä keskelle Suomenlahtea. Isoista laivoista tulee jätöstä yhtä paljon kuin kohtalaisesta kaupungista. Muut Tallinnan laivat ovat jo vuosia pumpanneet jätteensä satamassa viemäriverkkoon, muun muassa Tallinkin laivojen kanssa samaa terminaalia käyttävä Eckerö Line. Tallink vain ei, koska he eivät ole tienneet.

Tallinkin edustaja kertoo, ettei yhtiö ole ollut tietoinen pumppausmahdollisuudesta.

Ilmeisesti he eivät ole edes olleet uteliaita kysymään, mitä ihmettä naapurilaiva oikein puuhailee letkujensa kanssa. Tosin Tallink ei ole maailman ainoa tietämätön. Alkaen kävelytiellä ajavista autoilijoista ja päättyen sotia aloittaviin suurvaltoihin kyseessä on aina tietämättömyys siitä, että olisi ollut jokin sääntö, ohje tai suorastaan kielto. Tässä ei voi muuta kuin tunkea valistusta lisää. Ehkä jotakin tarttuu visaisiin kalloihin seuraavien tuhannen vuoden kuluessa.

2 Comments:

Blogger EV said...

Luin viimeisen lauseen pariin kertaan, että "ehkä jotakin tarttuu visaisiin kaloihin", ja ajattelin, että kyllä varmaan tarttuu, kun laiva tyhjentää paskat niskaan.

Luonnonsuojelun pitäisi olla (itseis)arvo. Aina pitää pyrkiä ratkaisuun, joka kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän: vastuusta ei voi luikerrella vedoten tietämättömyyteen. Sitä paitsi tietämättömyys on usein vain ääliömäisyyttä.

7:10 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Tämän jutun lähteenä on ilmeisesti HS:n juttu. Olisi kohteliasta lukijoitasi kohtaan - ja kaikin tavoin muutenkin asiallista, ennen kaikkea informatiivista - että mainitsisit jatkossa juttujsei yhteydessä lähteesi.

6:56 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home