tiistaina, marraskuuta 08, 2005

Ranskalainen ilotulitus

Ranskan mellakoiden syitä etsitään kiihkeästi. Sarkozyn mukaan asialla on "roskaväki". Toiset tarttuivat tähän ja väittivät, että mellakat johtuvat tästä epäkunnioittavasta nimittelystä. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että päiväkoteja polttavat tyypit ovat roskaväkeä, mutta se ei ole koko selitys - liekö edes osa siitä.

Eilen TV-uutisissa mainittiin pariinkin kertaan, että mellakoita johtavat huume- ja rikollisjengit. Huumejengien osuutta epäilen suuresti. Tällainen mellakointi ja poliisien vyöryminen kaduille ei mitenkään edistä huumekauppaa, vaan päin vastoin turmelee liiketoiminnan. Samoin luulisi olevan muunkin rikollisuuden laita. Hiljainen, arkinen elämä on paljon mukavampaa rikollisille. Filmissä "M - kaupunki etsii murhaajaa" rikolliset kokosivat voimansa saadakseen lapsentappajan kiinni ja siten häntä etsivät poliisit pois jaloista pyörimästä. Jengit voivat tietenkin käyttää mellakoita hyväkseen keskinäisissä valtataisteluissaan, mutta alkusyy se ei ole.

Yhteiskunnallinen protestikin voi olla kyseessä, mutta eikö silloin iskuja olisi pitänyt suunnata sinne, missä valtaa pitävät asuvat ja liikkuvat? Oman naapurin vaivalla säästämä auto ei ole sellainen kohde, jonka polttamisella maailma muutetaan paremmaksi.

Muslimifundametalistitkaan eivät tunnu olevan toiminnan lähde, vaikka hekin saattavat olla mukana sopassa. Nämä nuoret eivät ilmeisesti imaameista välitä.

Vaikuttaa siltä, että halutaan vain säpinää, poliisien juoksuttaminen antaa vallan tunnetta, ja autot palavat niin kauniisti. Auttaisiko, jos julistettaisiin, että mellakoiden loppumisen kunniaksi esikaupunkeihin tuodaan pari todella suurta rock-konserttia, kaikille ilmainen pääsy, ja iso ilotulitus homman huipuksi? Pankaa vain kiltisti ne polttopullot pois, niin saatte jotakin oikeaa katsottavaa? Vaikuttaisiko yhtään?