keskiviikkona, lokakuuta 19, 2005

Troolarisota

Viimeisin kansainvälinen jännitysnäytelmä on venäläisen troolari Elektronin toimeenpanema kidnappaus Barentsinmerellä. Elektron oli kalastamassa norjalaisten julistamalla suojelualueella. Alukseen nousi kaksi norjalaista kalastustarkastajaa, jotka totesivat aluksessa olevan laittomia verkkoja ja määräsivät sen Tromssaan. Elektron totteli ensin, mutta käänsi sitten kurssinsa ja pakeni. Nyt se on jo Venäjän aluevesillä.

Ristiriitaisia tietoja satelee eri lähteistä. Kalastustarkastajat ovat radioineet olevansa kunnossa; Elektroniin ei ole saatu minkäänlaista radioyhteyttä. Tarkastajien luovutus norjalaisille on sovittu aluevesirajalla; mitään sopimusta ei ole. (Sattumoisin mitään luovutustakaan ei ole tehty.) Troolari Grigori Arlashkin on pysäytetty pudottamalla verkko sen päälle; lentokone yritti pudottaa köyden Elektronin potkuriin, mutta osui vahingossa Grigori Arlashkiniin. Norjalaiset ovat ampuneet Elektronia palopommeilla; kyseessä olivat valoraketit. Sukellusvenetorjunta-alus Admiral Levchenko on sattumalta samalla merialueella suorittamassa muuta tehtävää; Admiral Levchenko on varmistamassa, että vieraat alukset eivät ylitä Venäjän aluevesirajaa. Venäjän laivasto ei puutu tapaukseen millään tavoin; Venäjän laivasto saattaa Eletronin Muurmanskiin. Ja niin edelleen.

Taustalla on luultavasti poliittinen kiista Norjan julistamasta "suojelualueesta" Huippuvuorten ympärillä. Aluevesirajaa ei ole kansainvälisesti hyväksytty ja Norja sallii omien troolareidensa kalastaa alueella. Elektron on ennenkin käynyt pyyntimatkoilla samoin kuin moni muu venäläinen troolari. Troolarit myyvät saaliinsa EU-satamiin, eivätkä EU-viranomaiset mitenkään yritä estellä. Englannin ja Islannin välillä on käyty parikin turskasotaa, joissa on ammuttu kovilla ja upotettu kalastusaluksia. Niin pitkälle ei Barentsinmerellä vielä ole menty.

Tapauksen koomisin yksityiskohta: venäläiset ovat ilmoittaneet, että Elektron saa ylittää Venäjän aluevesirajan, vaikka laivalla olevilla norjalaisilla "ei ole asianmukaista maahantuloviisumia". Tällaiseen pystyvät vain venäläiset byrokraatit.