maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Rakennustyömaat

Suomessa on rakennustyömailla Pohjoismaiden kehnoin työturvallisuus, toteaa HS. Suomessa ovat myös sotkuisimmat työmaat.

Vertailua varten on selvitetty muun muassa työmaiden telineitä, putoamissuojia, valaistusta ja järjestystä. Suomalaiset yritykset arvioivat, että turvallisen työkulttuurin arvostus on muualla vanhempaa perua kuin Suomessa.

En kummastele. On ollut tilaisuus seurata rakennustyömaata läheltä helmikuusta asti. Muun muassa sitä juhlatilaisuutta, jossa yksi mies oli niin änkyräkännissä, että konttasi telineillä kuudennen kerroksen korkeudella ja kusi jonkun keittiön ikkunaan.

Rakennustarkastajat hyväksyivät kyseisten työmaan siisteyden ja järjestyksen täysin.Näin siistejä ovat työmaan kulkutiet.

Tästä näkymästä, jota kesti viikkoja, riemastuivat vain rotat ja harakat. Niitäpä sitten vilistelikin. Kohtuudella on sanottava, että jotkut talon asukkaista lisäsivät riemulla omat jätteensä, kun kerran tilaisuus oli. Siitä biologinen aines.Tässä tehdään ikkunaremonttia naapuritalossa. Kyseinen mies seisoskelee kuudennen kerroksen ikkunalla. Kuvanoton jälkeenkin, kirjoitushetkelläkin tilanne elää. Parhaillaan otetaan rappausta alas seinästä ikkunapokien kanssa. Mitään kulkuestettä tai varoitusta ei tietenkään ole - piha on läpikulkutie.