torstaina, lokakuuta 13, 2005

Äkkiä kirjallisuuden Nobel!

Turkki uhmaa taas kansainvälistä oikeutta syyttämällä kirjailija Orhan Pamukia. Jopa kolmen vuoden tuomio on mahdollinen, koska Orhan sanoi sveitsiläislehden haastattelussa:
"30 000 kurdia ja miljoonia armenialaisia tapettiin näissä maissa, eikä kukaan muu kuin minä uskalla puhua tästä."
Pamukia on jo pitkään ehdotettu kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaksi. Nyt palkinto olisi syytä antaa - ja äkkiä. Jopa Turkki saattaa hiukan epäröidä Nobel-kirjailijan heittämistä tyrmään. Nobel-komitea on usein antanut rauhanpalkinnon sananvapautta puoltaville henkilöille ja näpäytyksenä diktatuureja kohtaan. Orhan Pamuk on aivan riittävän hyvä myös kirjailijana. Itse asiassa juuri hänen kirjansa antavat tällä hetkellä parhaan kuvan ristiriitaisesta Turkista ja opastavat ymmärtämään maata. Vankeustuomion sijaan Turkin pitäisi nimittää hänet maansa kulttuurilähettilääksi.

Orhan Pamukin ja Turkin takia - antakaa Pamukille Nobel ja pakottakaa turkkilaiset paksupäät hiukan miettimään!

2 Comments:

Blogger Lentojätkä said...

Minun mielestäni Pamuk on pirun hyvä kirjailija, mutta onko oikein jakaa tällainen kirjallisuuspalinto ei-kirjallisin perustein?

(Sitäpaitsi Pamuk on liian tunnettu. Veikkaan jotain tuntematonta runoilijaa.)

10:49 ap.  
Blogger Mette said...

No, se palkinto meni sitten pirun paljon Pamukia huonommalle kirjailijalle. Vuosikaudet olen epäillyt, että Nobel-kirjallisuuspalkintoja jaetaan ei-kirjallisin perustein, miin että miksi sitä ei olisi voitu antaa se ei-kirjallisin että kirjallisin syin? Kun Pamuk sen joka tapauksena jo kirjailijanakin olisi ansainnut! Näin se käy.

4:41 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home