torstaina, syyskuuta 22, 2005

Portsarin testosteroni

En tiedä muista kaupungeista, mutta Tampereella on vuodesta toiseen jouduttu käräjäoikeudessa hillitsemään uhoavia portsareita. Tuon tuosta nämä painelevat kadulle pitkänkin matkaa saadakseen hakata jonkun asiakkaan tai sisään pyrkineen. Sitten kerrotaan oikeudelle, että tätä se on se järjestyksenpito. Käräjäoikeus on jo perin kyllästynyt ja jakelee tuomioita tasaiseen tahtiin.

Viimeisin tapaus sisälsi lisäkuvion. Ravintolan ovella oli huudeltu puolin ja toisin. Portsarin avovaimo oli säntännyt auttamaan avoaan, jolloin asiakas oli huoritellut häntä ("Mitä sä huora tähän sekaannut", on arvaukseni). Arvon lady syöksyi asiakkaan perässä kadulle ja repi tätä tukasta. Niin teki myös portsarikin ja hakkasi hennon miesasiakkaan tasaiseksi lyhtypylvästä vasten. Oikeudessa puolustus selitti, että portsari "ei kokenut avovaimoaan uhkaksi, vaan sen sijaan miehen, jonka kanssa tämä oli fyysisessä kontaktissa". Sievästi sanottu. Oikeus oli eri mieltä.

Joissakin ravintoloissa on jo kauan luotettu naistarjoilijoihin ja -hovimestareihin järjestyksenpidossa. Olen itsekin nähnyt, miten 160-senttinen, yli 50-vuotias naishovi komensi kaapin kokoista miestä häipymään, ja tämä lähti nöyränä kuin lammas. Miesvahtimestarin kanssa herää kummankin osapuolen testosteroni, mutta nainen tuo juopuneelle mieleen hänen äitinsä. Äidille ei sanota vastaan eikä missään nimessä huitaista. Niin säilyy järjestys kuin itsestään.