maanantaina, elokuuta 29, 2005

New Orleans varautuu

Hurrikaanit ovat varsin tavallisia Meksikon lahden rannikoilla, vaikka Katrinan veroista myrskyä ei ole aikoihin tavattukaan. Voisi olettaa, että kaupunginhallituksella olisi valmiit hätäsuunnitelmat, joita aletaan toteuttaa heti uhan ilmettyä. Voisi myös olettaa, että kansalaisia on koulutettu ja ohjattu mahdollisiin evakuointeihin.

Voisi olettaa. Nyt tilanne on se, että New Orleansin ja esikaupunkien yhteen lasketuista 1,3 miljoonasta asukkaasta miljoona on Yhdysvaltojen historian valtavimmassa liikenneruuhkassa. Evakuoiduista ei ilmeisesti ole huolehdittu; kolme hoivakodin potilasta on jo kuollut nestehukkaan evakuoinnin aikana . Henkilökunta tuntuu hävinneen:

The 23 residents were supposed to stay at a church, where one of the bodies was found. The other body was found on a school bus and a third person died at a hospital, Moreau said.
The others were found to be suffering from various forms of dehydration and exhaustion, he said.

Turistit ovat myös jumissa kaupungissa, koska lentokenttä suljettiin. Mistä he ottavat viiden päivän muonavarat, vesivaraston ja suojan?

Eri uutistoimistojen tietojen mukaan 30 000 - 70 000 asukasta on jäänyt kaupunkiin ja majoittunut urheilustadionille. Minun laskuoppini mukaan eräitä asukkaita on luvuista poissa, siinä 250 000 - 300 000. Urheilustadionille saapuvia on kehotettu ottamaan mukaansa viiden päivän ruoka ja juoma, joten ilmeisesti heitä ei ole valmistauduttu mitenkään huoltamaan, vaikka paikalla on lääkäreitä ja kansalliskaartin sotilaita, jotka keräävät aseet pois.

Aseista tuleekin mieleen, että kaupungissa on varmaankin mielenkiintoista. Tyhjä kaupunki odottamassa ottajaansa, hätätila sallii kansalliskaartille ampumisluvan. Millaisia rosvo- ja poliisileikkejä kaupungissa näytellään sähköjen sammuttua, ja kaiken kruunaa kaduille syöksyvä tulvavesi, jos padot murtuvat. Seuraavan katastrofielokuvan aihe aivan valmiina, sekin odottamassa ottajaansa.

Otaksun sentään, että kaupungin pormestarilla Ray Naginilla tulee olemaan jotakin ylevää sanottavaa myrskyn jälkeenkin.
"This is a threat that we've never faced before," Nagin said. "If we galvanize and gather around each other, I'm sure we will get through this."
Ehkä kaupunkilaisten olisi kannattanut noudattaa ydinsodan varalta aikoinaan annettuja ohjeita: menkää pöydän alle ja sulkekaa silmänne.