sunnuntaina, elokuuta 28, 2005

Lokki, joka aivasti

Oulussa aivasti lokki, ja Kansanterveyslaitos avasi kriisipuhelimen.

Lintuinfluenssa on todellinen uhka vasta siinä vaiheessa, kun tauti alkaa tarttua ihmisestä toiseen. Suomen lähitienoilla esiintynyt lintuinfluenssamuoto ei ole niin vaikeaa laatua kuin Aasiassa esiintyvä, ja luonnonlinnut eivät ole yhtä vaarallisia tartunnankantajia kuin siipikarja. Mutta se on eksoottinen tauti, se on esillä mediassa eikä siitä puhumiseen ole totuttu.

On todettu, että ihmiset pelkäävät enemmän harvinaisia, mutta näyttäviä uhkia (lento-onnettomuudet, maanjäristykset) kuin vaarallisempia, mutta tavanomaisia kuolemansyitä(liikenne, sydäninfarktit).

Samaten lintuinfluenssasta voidaan kehittää ihan kelpo paniikki. Sen sijaan ihmiset eivät pelkää lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosin muotoa eivätkä AIDSia (enää), vaikka molempia on tulossa rajojen takaa tuppautumiseen saakka.

Jos todella halutaan pelätä jotakin kunnolla eksoottista ja taatusti tappavaa, niin miten olisi ebola tai Marburg-kuume? Kummankin voisi satunnainen varomaton matkailija tuoda Suomeen, kumpaankaan ei ole lääkettä ja molemmat taudit tappavat hyvin epämiellyttävällä tavalla. Tai jos pelättäisiin asteroidiin törmäämistä? Jotkut Suomalaiset pelkäsivät toukokuussa tosissaan, että Venäjä hyökkää Suomeen juhannuksena, koska profetia niin sanoi. Kun pelätään, niin pelätään kunnolla:
Viljami Vuolle, Nivalassa julisti seuroissa marras-joulukuussa -1939, että nyt alkanut sota kestää vähän aikaa, sitten tulee välirauha ja sitten sota jatkuu ja kun noustaam maihin Torniossa ja Rovaniemi on hävitetty, on sota lopuillaan. kansa ei uskonut, mutta suomalaiset nousivat itse maihin Torniossa ja saksalaiset hävittivät Rovaniemen. Profetia jatkuu; Sama sukupolvi näkee vielä sodan, jossa ei enää ole voittajia, puolet Italiaa ja Brittein saaret tuhoutuvat...sota alkaa Lähi-idästä ja kun noustaan maihin Porin edustalla ja taistellaan niin että pellonojat verta lainehtivat, on sota lopuillaan...sitten tulee rauhan aika jolloin tulitikkulaatikon kokoisella metallipalalla lämmitetään kokonaisia kaupunkeja..

1 Comments:

Anonymous Raimo said...

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia.

Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan.

- Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm

Vuonna 1905 yleistä äänioikeutta vastusti Huusis-lehti. Linkissä Tuulispään pilapiirros.

Piikkilangalla aidattu koulu Espoossa talvella 1908

Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkoitti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

http://suomenmaa.bravehost.com/

4:02 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home