sunnuntaina, elokuuta 21, 2005

Ei kepillä, vaan porkkanalla

Internetistä on vaivaa monessa maassa, siellä kun kansalaiset pääsevät ääneen. Viimeisin ongelmanratkomisen keino on otettu käyttöön Kiinassa. Kun kansalaisia kerran ei saa millään pois tietokoneiden äärestä - yritetty on, mm. Nokia on myynyt Kiinalle sensurointiohjelmia - yritetään taivuttaa lempeästi keskusteluja mukavampaan suuntaan.

The Guardian -lehden mukaan virkamiehet palkkaavat kommentaattoreita, jotka tekaistuilla nimimerkeillä puuttuvat keskusteluun ja ujuttavat sekaan hallitukselle myönteisiä huomautuksia siinä toivossa, että ne kääntäisivät kirjoittajat positiivisempaan suuntaan.

Ongelma ei ole vähäinen; netin käyttäjiä on Kiinasa jo toistasataa miljoonaa, ja käyttö on levinnyt hyvin palkatusta keskiluokasta köyhempiin kansanosiin, joilla Helsingin Sanomien mukaan on "enemmän kokemuksia yhteiskunnan epäkohdista

Näinköpä tuo auttaisi Suomessakin? Kun "ajatusrajoitteiset ameebat" (sanonta on suoraan keskustelupalstalta) keksivät pilkata Jumalaa, hallitusta ja Nokian johtoa, ei vedetä käräjille, vaan tarjotaan positiivista kukkakimppua tyyliin "Jossakin on aina kaunis päivä" ja "Paistaa se päivä vielä risukasaankin".