tiistaina, huhtikuuta 05, 2005

Virka-aseman väärinkäyttö

Keskusrikospoliisin yhdysmies Pekka Sailio on taas neuvottelemassa Pietarin poliisijohdon kanssa. Kyseessä on normaali yhteistyö, mutta tällä kertaa joudutaan vakavasti keskustelemaan Pietarin miliisin uudesta, turisteihin kohdistuvasta ryöstöaallosta. Viimeksi asiasta jouduttiin puhumaan 2003, ja silloin tilanne hetkeksi rauhoittui. Nyt on taas meneillään varsinainen rikosaalto.

Miliisin menetelmä on pysäyttää turisteja, vaatia matkustusasiakirjoja tai väittää etsivänsä huumeita. Paikan päällä tehdään ruumiintarkastus, ja rahat ja kännykät siirtyvät miliisin haltuun. Eräs esimerkki oli neljän turistin ryhmä, jotka matkalla ravintolasta hotelliin joutuivat kahden eri miliisiryhmän ryöstämiksi.

Ilmeisesti Pietarin miliisin tekemät rikokset menevät hiukan eri piikkiin kuin Suomen poliisin (jos nyt voisi edes kuvitella Suomen poliisia ryöstelemässä ihmisiä). Sailion mukaan kyseessä ei ole varsinainen ryöstö, vaan pelkkä virka-aseman väärinkäyttö, koska miliisi ei sentään käytä väkivaltaa varastaessaan ihmisten omaisuutta. Mosnews taas toteaa ilahtuneesti, että virkapukuiset miliisit näyttävät tällä kertaa olevan vapaalla, kun taas edellisen varkauskierroksen he hoitivat virka-aikana. Asiat ovat siis selvästi jokseenkin kunnossa, miksi yleensä valittaa? Tämähän on melkein normaalia virkatoimintaa miliiseiltä, eikö totta? Kaiken lisäksi Sailion mukaan ryöstöt eivät kohdistu vain suomalaisiin, vaan kaikkiin turisteihin, joten ei vedetä hernettä nenään, vaan matkaillaan vain iloisesti Pietariin. Kunhan muistamme, että emme kaupungille lähtiessämme ota mukaan rahaa emmekä kännyköitä, liikumme vain päiväsaikaan ja joukolla. Eikö raiskausten uhreille tavata antaa samantapaisia ohjeita? Viimeksi muistaakseni eduskunnan puheenjohtajatasolta.