keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2005

Tamperelainen opettajaskandaali

Tampereella on käyty puoli vuotta kiistaa MS-potilaan kelpoisuudesta vakinaieen opettajanvirkaan. Mainittu opettaja, Sanna Vitikainen, oli hoitanut virkaansa määräaikaisena erittäin pätevästi, hän oli oppilaiden ja muiden opettajien suosiossa ja hoiti kaikki työhön kuuluvat tehtävät. Vänen virkansa vakinaistettiin, mutta heinäkuussa 2004 koulutuslautakunnan jaosto perui vaikinaistamisen työterveyslääkärin lausunnon perusteella. Työterveyslääkäri epäili, että Vitikainen olisi kykenemätön hoitamaan virkaan kuuluvia liikuntatunteja.

Helmikuussa 2005 hallinto-oikeus kumosi jaoston päätöksen Taysin neurologian erikoislääkärin lausunnon perusteella. Vitikainen on koko talven hoitanut virkaansa määräaikaisena, myös liikuntatunteja. Maaliskuussa 2005 Tampereen kaupunki päätti valittaa hallinto-oikeuden ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta onneksi kaupungihallituksen puheenjohtaja Timo Nieminen on tervejärkinen mies ja otti asian kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallitus puolestaan päätti äänin 7-4 luopua valituksesta.

Näin tamperelaisittain on valittaen todettava, että kaupunginhallituksen päätökseen jätti eriävän mielipiteensä sosiaalidemokraattien ryhmä ja kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen. Tekee pahaa ajatella, että Tampereen tsaari ja demarit nuljuilevat tällaisesta asiasta. Toki juttu olisi ollut erilainen, jos opetaja olisi ollut kykenemätön hoitamaan virkaansa tai osia siitä. Mutta kun hän on koko ajan hoitanut sen! Millä järjellä päätetään, että ihminen pystyy tekemään jotakin määräaikaisena, mutta ei vakinaisena?

Sanna Vitikaisen mukaan kokoomuksen edustajat tulivat itse tutustumaan hänen työhönsä, mutta yhtään demaria ei haluttanut nähdä omasilmäisesti, millainen henkilö ja millainen työ heidän pallottelunsa takaa löytyy. Olisikohan savupiippukaungin demareilla aika palata maan päälle? Kuuleeko puolue, maa kutsuu! Kansaa ei ole vain se tuulipukuporukka Tammelan torilla, jolta on kiva kerätä ääniä kahvikupillisen ääressä. Kansaa ovat kaikki hallintoalamaiset, myös ne työtätekevät tai muuten hiljaiset.

Lisäykseksi mainittakoon, että tämä juttu oli tamperelainen erikoisuus. Muuallakin Suomessa on vastaavista sairauksista kärsiviä opettajia, eikä heidän ole tarvinnut käydä läpi tällaista rumbaa.