maanantaina, lokakuuta 01, 2007

Eduskunta hehkuu himmeästi

Eduskuntamme on säätämässä lakia, joka kieltäisi hehkulamppujen käytön.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_37_2007_p.shtml

Kukapa tässä sähkön säästäa olisi estämässä? Näin tavallisen tallaajan kannalta vain herää tiettyjä kysymyksiä. Saako energiansäästölamppuja kaikkiin kantoihin? (Minunkin talouteeni on kertynyt kolmea erilaista lampun muotoa ja kantaa vaativia lamppuja.)

Mitä ne peijakkaat maksavat?

http://www.ecdl.tkk.fi/~mak/valaistus/
Onko ihan varmaa, että kustannussäästö todella toimii?

Energiansäästölamppuja suositellaan käytettäviksi valaisimissa, jotka yleensä palavat pidempiä aikoja yhtäjaksoisesti, koska sytytyskertojen määrä vaikuttaa lampun elinikään. (äskeinen linkki)


Yleensä ihmisillä on lamppuja, joita sytytellään ja sammutellaan, kuten vaikkapa vessan tai vaatehuoneen lamput.

Mahtuvatko ja ovatko ne todella sopivia kaikkiin niihin valaisimiin, joita ihmisillä on?

http://www.osram.fi/guide/energiansaastolamput.shtml

Käykö kuten digisovittimien kanssa? Ensin kehutaan ja kiitellään, sitten todetaan, että elätte katveessa ja jos ystävällisesti naapureidenne kanssa hankitte yhteisen linkkitornin, niin kyllä te sitten näette, ja luonnollisesti me emme vastaa kustannuksista (näin on käymässä Ylöjärven Vuorentaustassa). Käykö näin myös näissä sähkölamppuasioissa?

Ja tapahtuuko, kuten aikaisemmissa sähkönsäästökampanjoissa? Sähköyhtiöt nostavat sähkön hintaa, koska muuten menisi tappion puolelle. Niin tapahtui 70-luvulla, ja aika hiljattain Tampereen sähköyhtiö ilmoitti juuri samoin, vaikka he sittemmin peruivat lausuntonsa. Nyt koko yhtiötä ollaan myymässä pörsissä, minkä jälkeen varmasti sähkön hinta nousee aina, kun kulutus laskee. Ymmärtääkseni hyvin moni sähköyhtiö on jo myyty ja pörssissä.

Mikäpä eduskunnan on lakeja säädellä; eivät he niitä kuitenkaan itse noudata eivätkä laskuja maksa (muistuttaisin tupakkalaista ja siitä, miten nolosti jäivät kiinni sen rikkomisesta).

Pitääkö mennä Viroon hamstraamaan hehkulamppuja? Syntyykö torien nurkille hämärää kauppaa? "Onks tietoo - tarvittaisiin pari 60 W lamppua"?


2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Energiasäästölamppuja löytyy kyllä niin E14- kun E27-kierrekakantoihin sekä jopa halogeneista tuttuun Gu10-kantaan. Kannattaa tutustua Megamanin valikoimiin. Megamanilta löytyy mm. himmennettäviä lamppuja.

Nykyisellään laadukkaat energiansäästölamput maksaa aivan perkeleesti, mutta kannattaa muistaa, että niiden käyttöikä hakkaa hehkulamput mennen tullen. Lisäksi energiansäästölampuilla saat merkittävästi enemmän valoa. Itselläni esim. on kattoplafondi, johon voi laittaa max 60W lampun. Kun siihen laittaa 23W energiansäästölampun, saan valaisimesta ulos valotehon joka vastaa 100 W hehkulamppua. (Lampusta tulee lumeneita ulos toki noin 120W hehkulampun verran, mutta koska plafondi-valaisimessa lampun putket varjostavat jonkun verran itseän ei kaikkea valoa saada hyödynnettyä.)
Pienoisloistelamppu ei myöskään käy kuumana, jolloin se on huomattavasti paloturvallisempi.

Koska LEDeistä ei ole yleisvalaistukseen vielä vuosiin, jos koskaan, on lähitulevaisuuden valaistusratkaisut mielestäni loisteputkien sarkaa. Hehkulamppujen kieltäminen olisi kuitenkin järjen köyhyyttä. 1000 % haittavero riittäisi ohjaamaan ihmisten ostoksia järkevämpään suuntaan.

Monet perustelevat hehkulamppujen käyttöä myös lämmityksellä. Mielestäni lämmitys on kuitenkin järkevämpää toteuttaa siihen tarkoitetuilla laitteilla ja valaisimien tehtäväksi kannattaa jättää se mihin ne on tarkoitettukin, eli valaiseminen.

7:17 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Loppupeleissä, oikeasti, hehkulamppujen käyttö ei hukkaa energiaa. Kesällä, kun on lämmintä ja valoisaa ei lamppuja tarvita. Syksyn tullen, kun pimenee, myös lämmitystarve lisääntyy ja hehkulamput syttyvät luomaan valoa ja lämpöä.
Ihanteellista olisi, että lämmitys olisi säädetty tasolle, jota tyhjä koti kaipaa ja jossa on hyvä nukkua. Hehkulampuilla voi luoda nopeasti täsmälämpöä silloin, kun on tarvis.
Energiansäästölamppujen hehkulamppuihin verrattuna korkea hinta vertautuu valmistuksessa käytetyn energian määrään.
Ulkotiloissa tietysti hehkulampun käyttö ei ole kovin energiataloudellista.

9:01 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home