torstaina, joulukuuta 21, 2006

Ei verta areenalle

Espanja on menossa turistimyönteiseen suuntaan. Eläinrääkkäys pahenee.

El Mundo -lehti kertoi torstaina, että härkätaistelijat eivät saa vastaisuudessa antaa kuoliniskua härille, vaan härkien lopettaminen tapahtuu teurastamoissa. (IL)

Aikoinaan Ernest Hemingvay kirjoitti härkätaisteluista kirjassaan "Kuolema keskipäivällä". Silloin oli tehty uudistus, jonka jälkeen hevoset eivät vetäneet suoliaan pitkin areenaa, vaan niiden kyljet oli topattu. Hemingwayn mukaan tämä oli eläinrääkkäystä. Hevoset kärsivät kivuista ja pelosta, ja ne vietiin pois areenalta ja tuotiin taas takaisin härän eteen. Aikaisemmin hevoset kuolivat nopeasti ja shokkitila esti ne kokemasta pahaa kipua ennen kuolemaa.

Nyt härille tehdään sama.

Narbona [Espanjan ympäristöministeri] sanoo haluavansa seurata Portugalin esimerkkiä. Siellä härkää ei tapeta katsojien edessä, vaan se kuljetetaan teurastamoon härkätaistelun jälkeen. Hallitus ei Narbonan mukaan pyri härkätaistelujen lopettamiseen, vaan niiden verisyyden samoin kuin eläinten kärsimysten vähentämiseen. (IL)

Missä vaiheessa taistelu lopetetaan ja härkä käydään hakemassa teurastamoon? Miten toreadori sooittaa taitonsa? Sohii härkää miekalla, kunnes jokin raati päättää, että riittävästi pistohaavoja on tullut? Miksi ei lopeteta koko perinnettä saman tien? Kuka enää haluaa härkätaistelijaksi? Kaiketi se onkin syy muutokseen - taistelijan urasta unelmoivat nuorukaiset eivät halua olla tyyppejä, jotka sohivat härkää ympri areenaa typerä miekka kourassaan, kunnes joku päättää, että riittää? Ja turistit saavat jännitystä ilman verta. Typerää.

1 Comments:

Blogger Ana said...

Voi helevetin perkele. Eikö tuohon nyt löydy mitään kansainvälistä lakia? Tappakoot toisiaan siellä areenalla, hevonkoper siihen tarvii eläimiä sekoittaa ylipäätäänkään?!?

11:41 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home